[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

În Olanda există un sat dedicat persoanelor bolnave de Alzheimer şi demenţă

În Olanda există un sat dedicat persoanelor bolnave de Alzheimer şi demenţă senilă

Satul se află în zona localității Weesp, se numește De Hogeweyk supranumit Dementia Village și a fost creat special pentru a proteja persoanele care suferă de aceste boli cumplite, foarte greu de gestionat atât din punct de vedere medical cât şi social.

Potrivit Alzheimer’s Association, o persoană vârstnică din trei suferă de demenţă. Funcţionarea zilnică poate fi dificilă şi confuză pentru pacienţi, dar şi pentru familiile lor.

Statul olandez a finanţat crearea un domeniu închis pentru lumea exterioară, cu garduri și porți ce străjuiesc întregul sat, din motive de siguranță, unde bolnavii se pot mişca în voie şi unde pot duce vieţi normale, asistaţi de personal specializat, oferind bolnavilor tot ce le trebuie pentru o viaţă obişnuită: cafenea, supermarket, restaurant, mall, grădini, parc, sală de spectacole etc.

Costul lunar pentru îngrijirea unui pacient ajunge la 5.000 de euro, dar ideea care stă în spatele acestui gen de asistenţă medicală este una revoluţionară, care redă demnitatea acestor persoane.

Satul olandez s-a deschis în 2009 şi, de atunci încoace, a inspirat alte proiecte similare.

 

 Inhabitat