[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Olimpică din Vaslui, studentă la una dintre cele mai mari universităţi din lume

Mădălina Tudorache este unul dintre elevii de excepţie ai României care a ales să urmeze studiile universitare în străinătate, pentru o carieră de vârf în domeniul cercetării.

Originară din Vaslui, Mădălina Tudorache a fost elevul model pentru învăţământul vasluian. Olimpică ani la rând la fizică, a absolvit ca şefă de promoţie, cu 10 pe linie, Şcoala Gimnazială „Alexandra Nechita” şi Liceul „Mihail Kogălniceanu”.

În prezent, Mădălina Tudorache este studentă la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii, Imperial London, unde studiază fizica, scrie Adevărul.

Să fii student în Londra este greu, dar şi foarte distractiv, mărturiseşte fosta olimpică a Vasluiului: „ Sunt mereu ocupată şi am realizat cât de important este să ştii cum să-ţi echilibrezi studiile cu viaţa socială, mai ales că Londra oferă atât de multe atracţii. Imperial oferă cursuri de limbi străine, pe lângă materia obligatorie, şi am ales sa învăţ limba japoneză – astfel am ocazia sa învăţ si despre cultura interesantă a acestei ţări. Îmi place să citesc beletristică, fantasy sau science fiction, şi uneori fac astronomie pentru amatori, din păcate, vremea şi poluarea luminoasă din Londra nu mi-o permit prea des. Îmi petrec timpul cu prietenii, mergem la filme, ieşim în oraş”.

Mădălina, alături de colegii de la Imperial FOTO: Arhivă personală

Mădălina afirmă că nu i-a fost greu să se acomodez la Londra, deoarece Imperial este o facultate cu profil international, care integrează foarte bine diferite culturi. Sistemul de învăţămant este bine pus la punct şi, în opinia ei, îi creează un cadru perfect pentru dezvoltarea personală.

Materia de liceu în România este mult mai stufoasă decât cea din Marea Britanie. Pentru mine, primul an de facultate a fost, în mare, o recapitulare a materiei din liceu, cu câteva excepţii. Unii dintre colegii mei britanici râdeau că probabil în Romania ne învaţă şi cum să pilotăm avioane, dat fiind cât de multe chestii făcusem deja în liceu.

După absolvirea studiilor la Imperial, doreşte să îşi consolideze o carieră în domeniul cercetării. Nu este încă hotărâtă în ce ramură a fizicii, însă are o listă de opţiuni: astrofizica, relativitate sau unele părti ale mecanicii cuantice. Pentru moment, nu crede că s-ar mai întoarce în România. Viaţa londoneză şi Imperial îi oferă oportunităţi pe care în ţara natală nu le-ar întâlni.

Îmi este dor de familie şi prieteni, dar nu regret plecarea din Romania. Viaţa în Londra e o aventură: mi-am facut noi prieteni, am devenit mai independentă şi am adoptat o nouă cultură”, a conchis Mădălina Tudorache.

Citește articolul complet pe: Adevărul

Lasă un răspuns