[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Oradea – Orașul de pe Crișul Repede va sărbători Ziua Diasporei

Weekendul acesta va fi marcat de mai multe evenimente culturale în Oradea.

Ziua Diasporei „Oradea e Acasă” este un eveniment organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei și cu sprijinul și implicarea Fundației Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

 

În data de 13 august se va face un tur ghidat al Pieței Unirii în care participanții din diaspora, dar și locuitorii orașului, vor putea vizita cele patru lăcașe de cult reprezentative din această zonă:

Biserica cu Lună (ortodoxă). Unică în Europa, are un mecanism instalat în turla bisericii. Acesta pune în mișcare o sferă de forma Lunii cu diametrul de 3 m, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu.


Catedrala Sfântul Nicolae (greco-catolică). Catedrala greco-catolică din Oradea, situată în colţul sud-vestic al Pieţei Unirii, este cea mai veche clădire aparţinând bisericii greco-catolice din oraş.

 

Biserica Sfântul Ladislau (catolică). Biserica Sfântul Ladislau este una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa.  Biserica Sfântul Ladislau este localizată în Piaţa Unirii, pe malul stâng al râului care traversează oraşul Oradea. Construcția este considerată a fi una dintre cele mai importante edificii în stil baroc provincial din oraş.

Sinagoga Zion (a III-a ca mărime din Europa). Istoria oraşului Oradea este strâns legată de prezenţa comunităţii evreieşti pe aceste meleaguri, care au contribuit la dezvoltarea și aspectul orașului Oradea.

Ulterior va avea loc o conferință susținută în sediul Primăriei Oradea, cu tema „Oradea e acasă.”

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat public joi, 10 august, un pachet de măsuri menite să stimuleze dezvoltarea centrului istoric al municipiului şi să atragă turişti în această zonă, prin interzicerea în următorii doi ani a funcţionării magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc şi a service-urilor şi spălătoriilor auto în zona istorică a oraşului.