[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ostia (Roma). Viața unui copil salvată de un salvamar român

Deși am aflat mai târziu, un „eveniment” ca acesta merită știut de cât mai mulți.

       Se făcuse seară sâmbătă, 27 iunie, și Alin Stoian, salvamarul de la plaja „Bahia Beach” din Ostia se pregătea să strângă și să plece. Mai era puțin până la închidere, lumea se retrăgea încet spre case iar ziua decursese normal, fără incidente majore.

       Un strigăt tot mai puternic și mai insistent, repetat,  începu să taie aerul: „Bagnino! Bagninoo!” (Salvamar! Salvamar!)
Alin nu a stat mult pe gânduri. A fugit  spre plaja stabilimentului alăturat, s-a aruncat în apă și a scos un copil de 12 ani fără suflare.
Primul ajutor i-l acordă unul din salvamarii de la plaja din fața căreia copilul se înecase. Alin stătea însă cu înfrigurare și se uita, dar nu-i plăcea ce vedea. Așa că, l-a dat la o parte pe acesta și s-a apucat să facă el operațiunile de resuscitare.

15 infinite minute, – așa cum scrie pe contul său de Facebook Francesco Iacovone, martor al evenimentului – Alin se substituie respirației și bătăilor inimii acelui copil. Fără să se oprească o clipă.”„- Nu așa se face, ne-a spus Alin într-un interviu telefonic. Copilul mâncase înainte și, odată intrat în apă, a făcut indigestie. Dar cum făcea salvamarul vecin nu era corect. Copilul trebuie apăsat cu o singură mână, în serii de 30 de apăsări și 5 respirații… Sunt tehnici pe care le-am învățat bine. Iar eu mereu am învățat să fac ce e mai bun. ”

Am făcut ce trebuia să fac, de asta eram acolo”, ne-a spus cu multă modestie.

Pentru că Alin Stoian e salvamar profesionist, după o pregătire asiduă un an de zile, legitimat de către Federația Italiană de Înot. Spre deosebire de mulți care stau pe plajă doar cu veste colorate, angajați ai primăriei, fără prea mult chef de muncă.

De altfel, a doua zi un asesor al Primăriei din Ostia (cartier al Romei) a venit și l-a felicitat iar salvamarii de la plaja alăturată mutați.

Inimă mare, Alin nu s-a mulțumit doar cu atât. A telefonat mamei să afle cum se simte copilul (dus cu elicopterul imediat la spitalul Grassi din Roma) , internat pentru control câteva zile.
De 14 ani în Italia, Alin Stoian este din Craiova și face sport de performanță de mic.

   Aceasta este povestea scurtă a unui gest mare, cât o viață de om. A, nu, cât două: a lui Alin și a celui căruia i-a redat-o. 

Cristi Merchea 
Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns