Sâmbătă 24 septembrie, în Sala Mică a Ateneului Popular Focșani a a vut loc dezbaterea “Impas European. Soluții Europene?”
Evenimentul a fost moderat de Dan Nichita, fondatorul blogului VranceaAltfel, avându-l ca invitat special pe Ovidiu Nahoi, redactor șef RFI Romania. Brexit, terorism, cameronism, refugiați, dar mai ales importanța României pe scena UE și modul în care ne afectează toate acestea au fost câteva dintre temele abordate pe parcursul dezbaterii care a durat două ore.
Serena Țenea ______________
“Sărăcia dă întotdeauna naștere la războaie.”
“De ce s-a creat U.E.? Pentru a păstra pacea. Obiectivul fundamental acesta a fost”, ne spune Ovidiu Nahoi. Acesta ne spune că“niciun continent nu a fost așa de măcinat de războaie cum a fost Europa”, se lupta pentru resurse, pentru putere, dar și din permanenta dorință de dominație. Într-un context european zbuciumat de nenumărate războaie s-a simțit nevoia integrării a cât mai multe state din Europa într-un tot unitar bazat pe interdependență, pe drepturi egale, pe intrajutorare. Astfel, s-a mizat pe același nivel de devoltare, deci pe stingerea tendințelor conflictuale bazate pe diferențe socio-economice. “Sărăcia dăîntotdeauna naștere la războaie.”,de aici s-a născutidea uneipolitici de coeziuneși a economiei integrate. Invitatul ne spune că“prăbușirea modelului european va crește exponențial șansele de război”, trag=nd un semnal de alarmăîn ceea ce privește amenințările Europei din zilele noastre.
România a avut, statistic, precizează jurnalistul Ovidiu Nehoi, cei mai mulți adepți la aderarea României la U.E. dintre toate statele europene. Explicația acestui fenomen o putem atribui viziunii idealizate asupra Occidentului a unei națiuni post-comuniste.Din punct istoric, România a fost dintotdeauna predispusă unor discrepanțe majore sociale și culturale deoarece s-a aflat într-o permanentă oscilație între Occident și Orient. “Teoriaformelorfără fond” enunțată de celebrul critic literar, TituMaiorescula 1868prezintă un popor român căruia i s-au deschis porțile Occidentului și a capitalismului și care, precum un „burete”, a absorbit concepte și valori fără a avea baza necesară punerii în aplicare adecvate a acestora. Valori care au trecut prin procesul de dezvoltare în alte state și care la noi ajuns gata formulate.
Analog, căderea comunismului a însemnat pentru cei mai mulți dintre români o libertate interpretată reșit și goana după valorile occidentale la care aspiraseră timp de patru decenii de regim totalitar. La 27 de ani de la acel eveniment istoric și zece ani de la aderarea României la UE, puțini români înțeleg conceptul de bază al formării Uniunii Europene și felul în carețara noastră este influențată în acest context. Cei mai mulți dintre români se întreabă de ce nu avem un sistem educațional, sanitar sau o rețea de transporturi precum cele din Occident. Ovidiu Nahoi ne spune cățări precum Spania, Danemarca sau Irlanda (care în anii ’70 era mai săracă decât Romania actuală) au făcut progrese remarcabile datorită punerii în aplicare a sistemului european, cheia acestora fiind timpul. Acesta a explicat cădupă 1990,România se aflăîntr-un proces de dezvoltare de durată, dar care necesită timp: „După integrarea în U.E. decalajele s-au redus simţitor, dar aşa cum şi în alte state a fost nevoie de timp, şi noi mai avem nevoie de continuarea politicii de coeziune încă 2 cicluri bugetare”.
Referitor la Brexit, OvidiuNahoioferămaimultevariante a modului în care acesta va fi pus în aplicare și face referire la felul în care românii ar putea fi afectați de acest proces, întrucât nu s-au luat încă decizii clare. Ziaristul afirmă că“lucrurile simple întodeaunaprindfoarte bine câtevaidei simple șifărăacoperire au prins” în acest caz, situația complicându-se pentru Anglia și că“nu existăsoluții simple la probleme complicate”. Acesta ne spune că românii care vor pleca la muncăîn Aglia vor putea avea nevoie de permis de muncăși că există mai multe soluții posibile pentru cei care se află deja la muncă acolo.
Invitatul a încheiat dezbaterea dând publicului un subiect de gândire în ceea ce privește Europa, și anume faptul că aceasta este “înconjurată de instabilitate”, de vecini care îiamenințăcoeziunea.
Serena ȚENEA