[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Păducelul – doctorul inimii

paducel arbust

Pe marginea drumurilor, pe dealuri, la soare sau mai la umbră, la câmpie, deal sau munte, păducelul este arbustul pe care îl găsim fără a-i da mare importanță. Primăvara e plin de flori albe, la începutul toamnei fructele sale mici, roșii, în ciucuri bogați sunt o desfătare a ochiului, umplând de culoare locurile und se află.

Dincolo de partea estetică însă,  pèducelul este o farmacie verde, un remediu natural, neinvaziv, pentru multe afecàiuni. Iar cea de care are grijè cel mai mult este inima.

 

Păducelul

Știați că în lume există cel puțin  250 de specii de păducel? Dintre toate acestea, marea majoritate are proprietăți curative. În România există 5 specii, diferite între ele foarte puțin dar cu o caracteristică unică: toate au proprietăți vindecătoare.

Păducelul este un arbore care ajunge și până la 7-8 m înălțime, ramurile terminându-se cu spini tari. Frunzele au o culoare verdedeschis fiind nu foarte mari.  Arborele are trei pana la sapte metri inaltime, ramurile sunt terminate cu spini puternici, iar frunzele sale sunt de un verde deschis, adanc crestate si nu foarte mari.

Cules și conservare

Ramura inflorita de paducel

Pe la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie, fructele de păducel au ajuns la maturitate deplină. Cel  mai bine se pot recolta înainte de prima brumă. Ca majoritatea plantelor medicinale, fructele vor fi culese în saci sau pungi de hârtie și vor fi depozitate răsfirat, să nu se atingă între ele, în locuri închise, fără lumnină. Uscarea lor are loc după 1-3 săptămâni. Dintr-un kilogram de fructe proaspete vor rămâne, după uscare, circa 300 de grame de păducel deshidratat.

paducel 3

Ce se face din păducel?

Ceai

Intr-un sfert de litru de apa se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de paducel, dupa care lichidul se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca un sfert de litru de apa, vreme de doua minute, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ jumatate de litru de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei. Pe cat posibil, in timpul prepararii, este bine ca extractele sa nu intre in contact direct cu metalul din strecuratoare (sunt preferate strecuratorile de plastic sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticla) sau din oale (vor fi preferate cele teflonate), metalul din care sunt facute va cataliza oxidarea vitaminelor si flavonoidelor.

Sirop

Intr-un borcan de sticla prevazut cu capac, se pun alternativ un strat de fructe proaspete de paducel, tocate cat mai marunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), pana se ajunge la gura recipientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la intuneric si racoare sau ingropat in pamant, vreme de patru-opt saptamani. Dupa trecerea acestui interval de timp, se filtreaza continutul (samburii nu trebuie sa ajunga in preparatul final), iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare. Este un elixir calmant pentru psihic si sistemul nervos, un excelent tonic cardiac si sustinator de efort. Se ia cate o lingura, de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata.

Extractul de fructe de păducel

Este genul de remediu pe care cardiacii, dar si cei care fac eforturi fizice sau intelectuale intense, este bine sa il aiba in orice moment la indemana. Se obtine din tinctura de fructe de paducel, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere rosietica fina, dulce-acrisoara si extrem de concentrata in principii active: extractul de paducel. El contine de 5-6 ori mai multe principii active decat simpla pulbere, care sunt asimilate integral de organism si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul simplei pulberi. Ca atare, extractul este „medicamentul” cel mai concentrat care se poate obtine din paducel, asa incat nu este de mirare ca toate studiile facute in ultimele decenii cu aceasta planta au folosit extractul.
La noi in tara, extractul de fructe de paducel se gaseste combinat in proportii egale cu pulberea de flori, sub forma unor capsule cu o eficienta terapeutica remarcabila. Asocierea la extract a pulberii de flori ajuta pacientul sa beneficieze de proprietatile naturale, originale, ale plantei, eficientizand tratamentul. Dozele necesare de capsule cu extract vor fi precizate pentru fiecare tip de afectiune in parte.

Baia cu păducel

Se face folosind un remediu foarte simplu de obtinut – fiertura. Aceasta se obtine din doi pumni de frunze si boabe de paducel, care se fierb in doi litri de apa. Se strecoara si se toarna in apa din baie, impreuna cu un pumn de sare marina. Pielea, vasele de sange si circulatia sunt activate de catre principiile active din paducel, care au efecte benefice si asupra inimii si a sistemului circulator.

Tratamente interne cu paducel

Întreg materalul pe: www.formula-as.ro