[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Pâinea violetă

„Se vine ca pâinea… violetă”

 

De câțiva ani, zicala „bun ca pâinea” a început să-și piardă o parte din adevăr. Cel puțin pentru pâinea „industrială” care se face doar pentru profit, crescută prea repede, cu făină modificată chimic și genetic, cu consistență cauciucată, de gumă, fără parfumul celei de odinioară  etc

Profesorul  Zhou Weibiao, de la National University din  Singapore vine cu o noutate: pâinea cu proprietăți antiimflamatorii și antioxidante și mai ușor de digerat.

Aceasta este o pâine care se diferenţiază şi prin culoarea sa insolită: violet. Culoarea acesteia vine de la folosirea antocianilor, nişte pigmenţi care dau culoarea roşie sau mov şi sunt prezenţi în vegetale precum murea sau coacăzele. Antocianinii au numeroase efecte pozitive pentru organism: antioxidanţi, antiinflamatorii sau previn ovezitatea şi cancerul.
Culoarea violet a pâinii din imagine provine din orezul negru amestecat cu făina pâinii. Astfel, acest amestec face ca digestia să fie mult mai lentă, sub 20%, faţă de cea a pâinii normale, cu o transformare mai lentă a amidonilor  în zahăr, în mod deosebit indicat astfel diabeticilor.