[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Palma Maicii Domnului, plantă pentru trup și suflet

Palma Maicii Domnului este o plantă căţărătoare cu flori albe care apar în buchete, iar după câteva zile capătă o culoare crem. Caprifoiul sau Palma-Maicii-Domnului, cum i se mai spune popular emană un parfum excepțional pe toată durata înfloririi, o adevărată terapie pentru simțuri

Parfumul relaxează.
Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparată din acestea poate ameliora durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL, dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară.
Un vechi proverb roman spune: „Cum să moară omul dacă are palma Maicii Domnului în grădină”
Ceaiul de caprifoi se obține dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi, fiind benefic pentru tratarea abcesului mamar și intestinal, febră acută, dizenterie, durere în timpul urinării, dureri de cap, răceală (floriile de Caprifoi sunt foarte bogate în acid salicilic, un compus asemănător aspirinei).
Palma Maicii Domnului este folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme și ne fereşte de numeroase afecţiuni. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.

Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de palma Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor.