[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Panait Istrati la Academia Română din Roma

elena 3

Elena Dumitru, o tânără cercetătoare româncă la Universitatea ”La Sapienza” din Roma a prezentat o lucrare inedită despre Panait Istrati

Trei profesori  universitari au venit să susțină la Academia Română o tânără cercetătoare și cartea ei despre Panait Istrati:”L’emigrazione intellettuale dall’Europa centro-orientale. Il casso di Panait Istrati” ( „Emigrarea intelectuală din Europa Centro-Occidentala. Cazul Panait Istrati”. )

elena d 2

Profesorul Mihai BĂRBULESCU, directorul Academiei Române din Roma și profesorii  Giovanna MOTTA  și Antonello BIAGINI de la Universitatea ”La Sapienza” din Roma au evocat momentele importante ale istoriei începutului de secol trecut în care se înscrie activitatea de om politic și scriitor ale subiectului cărții lui Elena Dumitru.

„Non è un personaggio facile” relaționează autoarea volumului de analiză Elena Dumitru vorbind despre Panait Istrati  într-o atmosferă mai mult decât adecvată, cea a bibliotecii Academiei Române din Roma. Volumul cu care s-a prezentat autoarea, doctorandă în cadrul Universității ”La Sapienza”, este dedicat emigrării intelectualității in Europa de Est de la începutul secolului trecut și tratează în speță cazul scriitorului român Panait Istrati.

elena dumitru 1

Câștigătoare a unui concurs pentru un doctorat de trei ani în Istoria Europei de Est, Elena Dumitru este nu numai o cercetătoare în cadrul acestui program dar o persoană deosebită, cu o vastă cultură și o pregătire care stârnește invidia și admirația multora din cei care o cunosc sau nu. Vorbitoare a șapte limbi, pregătită în România și Grecia, Elena Dumitru vorbește o italiană clară, coerentă, plăcută auditoriului numeros de la Academia Română. Autorul pe care-l analizează în lucrarea sa nu este unul oarecare, ci cel mai tradus scriitor român în Italia. Un personaj complex,un autodidact cu patru clase care a reușit să devină faimos atât prin cărțile scrise dar mai ales prin viziunea sa asupra comunismului  într-un moment când nimeni nu putea să creadă  acel punct de vedere. Este   ”un pește printre mâini” spune metaforic  Elena, gândindu-se strict la Istrati, pentru că,  ”de fiecare dată când constatam că știu ceva despre el,  reieșea o altă noutate, o altă experiență de-a lui care anula oarecum ceea ce știam despre el până atunci.”

”Cu Panait Istrati s-a întâlnit în Grecia, la un master  la catedra de franceză,  ne spune orgolioasă autoarea cărții.  Un profesor de acolo mi-a sugerat să studiez puțin prietenia dintre Panait Istrati și Nikos Kazanțakis și motivele  pentru care ei s-au despărțit. Așa că, atunci când am avut ocazia să mă prezint cu un proiect pentru doctoratul în istoria Europei m-am gândit că într-adevăr este un personaj de studiat și aprofundat cu atenție, din mai multe puncte de vedere.” Și cartea lansată la Academie este o analiză complexă, exhaustivă, cu note inedite despre cine și ce a reprezentat Panait Istrati în emigrația intelectuală.

Ne vorbește în cuvinte frumoase profesoara universitară care coordonează și sprijină activitatea Elenei la Roma, domana Giovanna Motta,  ”particolarmente legata alla Romania.” Ne vorbește despre amicițiile cu profesorii din Cluj și Târgu Mureș cu care a avut și are diferite legături și pe care-i apreciază pentru ”deschiderea” manifestată pentru schimburile intelectuale, despre unul dintre elevii săi ajuns profesor universitar la Cluj, despre munca și pasiunea pe care le-a dedicat Elena Dumitru în realizarea acestei lucrări.

O seară la Academie, ca multe de altfel, în care te mândrești că ești român, cum spunea una dintre participante.

Cristi Merchea