[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Parlamentarii cetățeni români din Moldova au spus „NIET!” limbii române ca limbă de stat

O nouă încercare a parlamentarilor moldoveni de a adopta în Constiuție drept limba română ca limbă de stat a eșuat. Doar 21 de deputaţi au susţinut iniţiativa, potrivit tvrmoldova.

Proiectul de lege nr. 339, înregistrat la 2 noiembrie 2017, privind modificare art. 13 şi revenirea la adevărul ştiinţific, ca limba română să fie limba de stat, inclusă în Constituţie, a eșuat și de data aceasta. În acest sens există hotărâre a Curţii Constituţionale, care prevede că limba pe care o vorbesc cetățenii Republicii Moldova este limba română iar Parlamentul are obligația să adopte această modificare în Constituţie.

Lucrurile nu au stat astfel la ședința de joi, 1 noiembrie 2018, a Parlamentului Moldovei care invocând inexistența unui raport al Comisiei de bază, nu a adoptat această modificare. Iniţiativa a fost respinsă şi criticată de socialişti şi comunişti, iar democraţii nu au participat la vot din motive procedurale.  

„PPEM consideră că susţinerea acestui proiect de lege ne va defini în  continuare pe toţi cetăţenii care vor să trăiască înt-un stat unitar. Limba română în Constituţie ne va uni şi mai mult”, a menţionat deputatul PPEM Ion Creangă.
 
Iniţiativa parlamentară a însumat numai 21 de voturi.

În semn de protest, fracţiunea PLDM a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

„În această sală, 64 de deputaţi au cetăţenie română. Eu voi scrie domnului Iohannis să vă retragă cetăţenia. Ruşine!, a conchis deputata Maria Ciobanu.

Lasă un răspuns