Cu 259 de voturi pentru și 107 împotrivă, Camera Deputaților italiană a aprobat miercuri, 27 septmbrie, decretul-lege prin care s-a adus modificări codului legilor anti-Mafia.
Reforma tinde să accelereze măsurile de prevenție anti-Mafia, face mai trasparentă alegerea administratorilor judiciari, reformulează Agenția Bunurilor Sechestrate și face posibil ca și corupților, hărțuitorilor sexuali și teroriștilor să li se confiște bunurile. Mai mult, legea pune pe același plan de egalitatea calitatea de corupt cu cea de mafiot. Un articol care a stârnit vii proteste, în Italia definiția de „mafiot” sau apartenent al organizațiilor mafiote fiind unle din cele mai grave acuzații care se pot aduce în justiție.
„Este un cadou adus țării” a spus președintele Comisiei Antimafia, Rosy Bindi, în timp ce ministrul justiției, Andrea Orlando, a scris pe contul său Facebook despre „o veste foarte bună pentru lupta împotriva criminalității și pentru statul de drept”, un act de responsabilitate politică important.
Actualmente în Italia sunt peste 20.000 de bunuri confiscate organizaților mafiote, printr-un sechestru preventiv, cărora li se adaugă 276 de societăți, plus alte 20.000 de bunuri (terenuri, societăți și clădiri) cu proceduri penale, pentru o vaoare complexivă de aproape 30 de miliarde de euro. Mai bine de 90% dintre acestea însă astăzi nu se concretizează.
Legea prevede pedepsirea celor care ajută pe cei căutați de lege, a corupților asociați în organiații criminale sau pentru extorsiune. Procedurile de sechestrare a bunurilor și obiectelor patrimoniale vor fi mai rapide și vor beneficia imediat de lichidatori și control judiciar. Confiscarea lărgită va fi aplicată și în cazul amnistiilor, prescripțiilor sau a decesului.
Cu această lege se crează instituția de cotrol judiciar a societăților în caz de pericol de infiltrare a organizațiilor mafiote pentru perioade de la 1 la 3 ani.
Stop angajării rudelor
În cazul administraților judiciari, lichidatorilor, aceștia nu vor mai putea fi numiți din rândurile rudelor, concubinilor sau din cercul cunoscuților frecventați.
În același timp, pentru a ajuta la revenirea societăților sechestrare, ia ființă un fond de 10.000.000 de euro pe an și măsuri de ajutor în urmărirea activităților acestora și protejarea locurilor de muncă ale angajaților.
Tot prin această nouă lege se reorganizează Agenția Națională pentru Bunurile Confiscate cu sediul la Roma prin angajarea altor 200 de persoane, dar care va rămâne sub controlul Ministerului de Interne. Aceasta va avea puteri sporite în achiziționarea datelor și un rol în faza de sechestru cu obiectivul precis de a putea atribui imediat bunurilor instituțiilor sau asociațiilor din teritoriu.
Cristi Merchea