[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Parlamentul Italian a fost dizolvat. Urmează alegeri pe 4 martie

Președintele Mattarella. foto: ANSA

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a dizolvat joi, 22 decembrie, Parlamentul Italian aflat, oricum, la sfârșit de mandat. A fost lansată astfel ofical campania pentru alegerile legislative de pe 4 martie 2018.

Primul ministru Paolo Gentiloni a venit în cursul zilei la Palatul Quirinal (sediul preşedinţiei) pentru a-i confirma lui Mattarella că, odată cu adoptarea bugetului pe anul viitor, activitatea actualului legislativ ales în anul 2013 s-a încheiat.

Gentiloni, membru al Partidului Democrat (de centru-stânga), este al treilea premier al acestei legislaturi, după Enrico Letta et Matteo Renzi şi urmează să rămână în funcţie până la alegerea noului parlament, sau chiar mai mult, dacă incertitudinea va persista. Modalitatea de desfăşurarea a scrutinului şi intenţiile de vot în sondaje manifestate faţă de principalele trei forţe politice – dreapta, centru-stânga şi naţionaliştii din Mişcarea 5 Stele – puţin dispuse în prezent să formeze o coaliţie riscă să conducă la un legislativ fără o majoritate clară, potrivit Agerpres.

Guvernul a aprobat ca dată a alegerilor ziua de 4 martie 2018, președintele Consiliului de Miniștri, Paolo Gentiloni ducând decretul pentrua fi semnat și de președintele Mattarella.

Pentru ziua de 23 martie 2018, cele două camere ale Parlamentului au fost convocate în prima ședință de dupăă alegeri pentru a-și alege președinții.

„Adevărul e că Italia s-a pus în mișcare după cea mai mare criză de după război” a spus primul ministru Gentiloni. 

 

Lasă un răspuns