[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Parlamentul României: Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătoare națională

Ziua de 27 martie, data la care în 1918 a fost proclamată Unirea Basarabiei cu România, va deveni sărbătoare națională, conform unui proiect de lege adoptat astăzi, cu 260 de voturi pentru, de Camera Deputaților de la București.

Drept urmare, pe 27 martie se va sărbători Unirea Basarabiei cu România. Această zi va fi una de sărbătoare națională, dar nu una de sărbătoare legală, astfel că salariații vor lucra cu această ocazie (dacă sărbătoarea va pica în timpul săptămânii).

„Mi s-a părut absolut firesc ca odată ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire să acordăm și să dăm un semnal politic și un gest politic cu o anumită încărcătură acestei zile, pentru că ziua de 27 martie reprezintă de apt primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a făcut pasul spre reîntregirea țării. Și cred că în contextul actual se impune să accelerăm această procedură pentru că inclusiv în această lună vom marca cei 99 de ani de la Unire”, declara recent autorul proiectului de lege, Eugen Tomac, citat de InfoPrut.ro

Potrivit propunerii legislative, Guvernul României şi autorităţile locale şi centrale vor lua măsuri pentru ca în 27 martie să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Actul normativ mai prevede că Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural ştiinţifice dedicate acestei sărbători. Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic aceste manifestări.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare națională în România a fost adoptat de Senat în octombrie 2015, urmând acum să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, pentru a fi pus în aplicare.