[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Participarea ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, la lucrările Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a participat, la lucrările Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor,  ca urmare a unei invitaţii formulate de conducerea acesteia.

Cu această ocazie, demnitarul a făcut o trecere în revistă a activităţii desfăşurate de la preluarea mandatului, precum şi a priorităţilor de pe agenda actuală a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de PretutindeniMinisterul Afacerilor Externe (DPRRP – MAE), care se regăsesc, de asemenea, în Programul anual de finanţare pentru anul 2015. Au fost amintite, între altele, lansarea noului Ghid de finanţare şi a sesiunii de depunere a proiectelor pentru anul 2015, precum și acţiunile proprii DPRRP – MAE,  printre care amintim restaurarea Casei Memoriale “Aron Pumnul” din Cernăuţi,  dotarea Centrului de Informare al României la Universitatea din Comrat, continuarea proiectului Taberelor „ARC” în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, organizarea celei de-a şaptea reuniuni a Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate şi colaborarea cu Ministerul Fondurilor Europene pentru lansarea în consultare publică a trei apeluri de proiecte pentru sprijinirea românilor din diaspora.

Agenda Comisiei a cuprins, de asemenea, subiectele legate de organizarea Congresului Românilor de pretutindeni şi de elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale de către Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului.   Ministrul delegat a informat membrii Comisiei în legătură cu demersurile făcute de către DPRRP și limitele mandatului privind organizarea Congresului.  Totodată, acesta a confirmat  atribuirea, din partea Primului-Ministru, a unui mandat de participarela lucrările Comisiei Comune.

ministru-comisia-romanilor-de-pretutindeni-945x1024Membrii Comisiei au adresat ministrului delegat Angel Tîlvăr numeroase întrebări  privind activitatea prezentată şi alte subiecte de interes.  A fost exprimată, de ambele părţi, întreaga deschidere pentru dezvoltarea de activităţi şi proiecte de interes comun. S-a convenit asupra colaborării cu ocazia vizitelor în comunităţile româneşti de peste hotare, prin organizarea unor delegații mixte, executiv-legislativ, care să asigure ulterior o eficiență mai mare în implementarea soluțiilor identificate pentru problemele semnalate de către membrii comunităților românești. Totodată, s-a discutat despre stabilirea unei consultări permanente între părțile implicate în definitivarea metodologiei privind organizarea procesului de desemnare a delegaţilor la Congresul Românilor de Pretutindeni sau elaborarea de propuneri legislative de modificare a anumitor prevederi ale Legii nr. 299/2007.

Ministrul delegat și-a exprimat convingerea că vom avea o lege care să vină în întâmpinarea dorințelor românilor de pretutindeni și că organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni se va concretiza anul acesta.