[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

PASTELE ORTODOX – SARBATOARE LEGALA PENTRU ROMÂNII DIN ITALIA

paste

ANGAJATORII ITALIENI  SUNT OBLIGATI PRIN ARTICOLUL 10 AL LEGII 126 DIN 2012 SA RESPECTE PASTELE ORTODOX SI CELELATE SARBATORI RELIGIOASE MENTIONATE DE LEGE SI SA ACORDE LIBERELE NECESARE ANGAJATULUI ORTODOX LEGEA 126 DIN 30 IULIE 2012 REFERITOARE LA RAPORTURILE DINTRE STAT SI SFANTA ARHIEPISCOPIE ORTODOXA DE ITALIA SI EXARHATUL PENTRU EUROPA MERIDIONALA – ARTICOLUL 10 – DESPRE SARBATORILE RELIGIOASE

ARTICOLUL 10 AL LEGII 126 DIN 2012

1. Ai fedeli ortodossi, appartenenti all’Arcidiocesi, dipendenti da enti pubblici o da privati o che esercitino attivita’ autonoma e’ assicurato il diritto di astenersi dall’attivita’ lavorativa nelle seguenti grandi festivita’ religiose: Circoncisione del Signore, Santa Teofania, Sabato Santo, Domenica della Santa Pasqua, Domenica della Pentecoste, Dormizione della Madre di Dio, Natale del Signore e Sinassi della Madre di Dio, con obbligo di recupero delle relative ore lavorative e senza diritto ad alcun compenso straordinario.

2. Nella giornata del Venerdi’ Santo e nelle festivita’ di cui al comma 1 si considera giustificata l’assenza dalla scuola degli alunni ortodossi appartenenti all’Arcidiocesi, su richiesta dei genitori o tutori, o di loro stessi se maggiorenni.

3. Restano comunque salve le imprescindibili esigenze dei servizi essenziali previsti dall’ordinamento giuridico.

4. Entro il 15 gennaio di ogni anno le date delle festivita’ di cui al comma 1 sono comunicate dall’Arcidiocesi al Ministero dell’interno, il quale ne dispone la pubblicazione nella Gazzetta Ufficiale.

TRADUCEREA ARTICOLULUI DE LEGE

1. Credinciosilor ortodocsi care apartin de Arhiepiscopie, angajati ai institutiilor publice sau private, sau cei care exercita o activitate autonoma le este asigurat dreptul de a se abtine de la munca in urmatoarele mari sarbatori religioase: Taierea imprejur a Domnului, Sfanta Aratare a Domnului, Sambata cea Mare, Duminica Sfintelor Pasti, Duminica Rusaliilor, Adormirea Maicii Domnului, Nasterea Domnului, Soborul Maicii Domnului cu obligatia de a recupera orele de munca relative si fara nici o plata extraordinara.

2. In Vinerea cea Mare si in sarbatorile mentionate la paragraful 1 se considera motivata absenta de la scoala a elevilor ortodocsi apartinand Sfintei Arhiepiscopii, pe baza cererii parintilor sau a lor insisi daca sunt majori.

3. Raman oricum obligatorii exigentele privind garantarea serviciilor esentiale prevazute de lege.

4. Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an datele sarbatorilor prevazute la paragraful 1 sunt comunicate de catre Arhiepiscopie catre Ministerul de Interne, care dispune publicarea lor in Gazeta Oficiala.

Sarbatorile mentionate de lege la articolul 10 paragraful 1 se impart in doua categorii: sarbatori cu data fixa si sarbatori cu data variabila. Sarbatorile cu data fixa sunt: Taierea imprejur a Domnului; Boboteaza sau Teofania sau Sfanta Aratare a Domnului; Adormirea Maicii Domnului; Nasterea Domnului; Soborul Maicii Domnului.

Sarbatorile ORTODOCSILOR cu data variabila recunoscute de catre Statul Italian prin articolul 10 paragraful 1 al legii 126 din 2012, sunt urmatoarele: 10 aprilie 2015 – Vinerea cea Mare; 11 aprilie 2015 – Sambata cea Mare; 12 aprilie 2015 – Duminica Sfintelor Pasti; 30 mai 2015 – Duminica Rusaliilor. Sarbatorile cu data variabila sunt cele legate de ciclul pascal. In Biserica Ortodoxa, pentru a se mentine unitatea ortodocsilor la sarbatoarea Invierii Domnului, acestea se calculeaza pe baza calendarului iulian si rareori se potrivesc ca data cu respectivele sarbatori ale catolicilor si protestantilor care le calculeaza dupa calendarul gregorian.

In intreaga lume ortodoxa, deci si in cadrul Sfintei Arhiepiscopii Ortodoxe de Italia sunt comunitati care tin calendarul indreptat, zis stilul nou dar si comunitati care tin calendarul vechi, zis iulian.

In cadrul Sfintei Arhiepiscopii Ortodoxe de Italia exista comunitati ortodoxe ruse, sarbe, ucrainene, moldovenesti sau bulgaresti care tin calendarul iulian, iar Arhiepiscopia de Italia recunoaste si apara dreptul acestor credinciosi de a observa calendarul vechi. Pe stil vechi Craciunul se serbeaza la data de 07 ianuarie a calendarului indreptat sau pe stilul nou, Soborul Maicii Domnului la data de 08 ianuarie stil nou, Taierea Imprejur si Sfantul Vasile la data de 14 ianuarie stil nou, Boboteaza corespunde cu data de 19 ianuarie pe stil nou, iar adormirea Maicii Domnului corespunde cu data de 28 august pe stil nou.

Ortodocsii greci si români tin noul calendar, zis stilul nou, deci praznuiesc sarbatorile cu data fixa la urmatoarele date: 01 ianuarie – Taierea imprejur a Domnului; 06 ianuarie – Boboteaza sau Teofania sau Sfanta Aratare a Domnului; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 25 decembrie – Nasterea Domnului; 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului.

Prevederile articolului 10, paragraful 1 garanteaza respectarea sarbatorilor religioase ortodoxe de catre Statul Italian, in urmatoarele conditii: sa se declare ortodocsi, sa isi anunte din timp angajatorii asupra absentei lor in zilele indicate de lege. Intrucat au primit deja de la angajatori primele de Craciun si Pasti dupa calendarul catolic, nu pot pretinde alte recompense. Orele de munca recuperate de acestia ulterior vor fi platite normal.

In acelas timp legea obliga angajatorul sa respecte aceste sarbatori ortodoxe si sa acorde angajatului licenta necesara spre a le putea observa, indiferent cine ar fi acest angajator: institutie publica sau privat. Scolile de orice categorie din Italia, fie ele publice sau private, sunt obligate sa acorde elevilor ortodocsi zilele libere prevazute de lege, cu respectarea formalitatilor prevazute de lege: cererea scrisa adresata conducerii respectivei scoli de catre parinti in cazul elevilor mai micide 18 ani sau chiar de catre elevul respectiv daca este major. Asadar, femeile ortodoxe care ingrijesc batrani si locuiesc la angajatorul respectiv trebuie sa isi ceara sa le fie respectate drepturile prevazute de lege. Tot asa, muncitorul agricol sau de pe santier are dreptul sa ii fie respectate de oricine credinta si sarbatorile sale.

Este lesne de inteles ca Statul Italian prin articolul 10, paragrafele 1-4 al legii 126 din 2012, recunoaste aceste sarbatori indiferent de data la care acestea se praznuiesc, atat in cazul credinciosilor ortodocsi care tin noul calendar cat si in cazul credinciosilor care praznuiesc toate aceste sarbatori pe stilul vechi, adica pe calendarul iulian. Prin aceasta Lege, Statul Italian recunoaste diversitatea ortodocsilor si faciliteaza integrarea lor in societatea italiana.

Singura exceptie prevazuta de lege o constituie situatia acelora care lucreaza in servicii numite esentiale care trebuiesc garantate permanent si in orice conditii: armata, ordine publica, transporturi, unitati cu foc continuu, spitale, si asa mai departe, care prin natura serviciului nu pot avea liber decat in limita impusa de lege.

Comunitatea romaneasca saluta Legea 126 din 2012 si contribuie activ la respectarea ei, luptand impotriva discriminarilor si abuzurilor de orice gen. Nerespecatrea dispozitiilor acestei Legi, dupa caz, are implicatii penale si administrative care il apara pe credinciosul ortodox.

Arhimandrit Stefan POPA