[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Pătlagina – planta pe care călcăm ignorând calităție sale extraordinare

patlagina

La țară, pe dealuri, pe marginea șanțurilor sau, pur și simplu în curtea casei noastre, o plantă micuță, perenă, cu frunze verzi vâstrate, crește nestingherită. Pătlagina, căci despre ea este vorba, ar trebui să nu lipsească din casele fiecăruia dintre noi.

Pătlagina (Plantago) este o plantă erbacee perenă, de 10 – 50 cm înălțime, cu frunze ovate sau lanceolate, cu tulpini florifere drepte, cu inflorescențe terminale în formă de spic și cu floricele gălbui, mici. care crește în peste 200 de. Pătlaginile sunt folosite drept sursă de hrană de către larvele unor specii de fluturi.

Patlagina (1)Acțiune farmacologică

Principiile active sunt: mucilagii, vitamina K, tanin, glicozidul aucubina, polifenoli, alantoină. Acționează ca emolient și expectorant, antihemoragic, cicatrizant, hipocolesterolemiant, antiseptic, hipotensor. Se mai folosește la ulcerul gastric, catar (urinar sau digestiv), hipertensiune, răni, ulcere varicoase, laringite, stomatite, traheite, hemoroizi, conjunctivite și blefarite etc. Planta este folosită ca plantă medicinală. Substanța activă este glicozidul aucubina, dar conține și polifenoli, polizaharide, mucilagii, vitamina C, tanin, siliciu, potasiu, zinc.

2389_12364Pătlagina – Indicaţii terapeutice

Pătlagina este un anti-bacterian puternic, anti-inflamator și cicatrizant, astfel frunzele zdrobite find un remediu pentru mușcăturile de insecte, în cazul unor arsurilor mici. Datorită proprietăților anti-bacteriene, anti-inflamatorii este folosită pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, pentru ameliorarea tusei, și ca expectorant. Dizolvă mucusul aderent, promovează formarea de spută (secreția traheobronșică). Acoperă mucoasa membranei și ameliorează inflamația, elimină reflexul de tuse.

Având în vedere lipsa reacțiilor adverse, este folosit cu succes și în pediatrie. Uneori este folosit ca și laxativ datorită faptului că miezul se umflă ușor.

Pentru uz extern, în medicina populară, este folosit pentru leziunile superficiale, răni purulente, tăieturi, ulcer care se vindecă greu și pentru ameliorarea sângerării. Frunzele proaspete de pătlagină se pun pe răni care se vindecă lent: este antiseptic, astringent, închide rana, facilitează coagularea sângelui.

Administrare:

– Sub formă de pulbere (se ia câte vârf de cutit de pulbere după mesele principale)

 Infuzie (o linguriţă la 2-3 ore )

– Comprese sau băi cu pătlagină pentru tratarea afecţiunilor de piele sau conjunctivitelor

– Gargară  pentru afecţiuni dentare

– Sirop de pătlagină pentru calmarea tusei

– Cataplasme din frunze proaspăt zdrobite care se aplică pe rănile infectate sau sângerânde

– Tinctură (câte o linguriţă de tinctură dizolvată în jumatate pahar apă de 3- 4 ori pe zi)

SFATUR PRACTICE

Cum se prepară un sirop de pătlagină?

Pentru tratarea tusei la copii, se recomanda sirop de patlagina, pregatit din frunze proaspat culese. Acestea se mărunțesc si se storc bine. Sucul obtinut se amesteca cu un volum egal de miere de albine. Sucul integral se obtine prin introducerea frunzelor de patlagina la congelator. Dupa ce au inghetat, se scot si se zdrobesc bine, apoi se filtreaza sucul. Se amesteca cu miere in parti egale. In ambele cazuri, sucul amestecat cu miere se lasa la macerat cel putin 30 de zile.

Acest sirop de patlagina poate fi preparat asemenea siropului din muguri de brad. Se culeg frunzele de patlagina si se spală bine. Într-un borcan de sticlă se așază un strat de frunze de pătlagină (întregi sau tocate), un strat de zahăr brun sau miere, un strat de frunze, un strat de zahăr si tot asa. Se pune capacul și se lasa 3-4 zile în soare până se topește zahărul, apoi se îngroapă într-un sac legat la gură sau se depozitează în pivniță, la întuneric, timp de 3 luni de zile. După acest timp se strecoară și se consumă câte o linguriță de sirop de pătlagină pe zi.

Siropul de pătlagină cu miere este recomandat pentru detoxifierea organismului si curatarea sangelui, pentru tuse si dureri în gât, astm, laringită, faringită, bronsită și în celelalte afecțiuni corelate.

Atenție!

Există 3 tipuri de patlagină pentru prepararea siropului: pătlagina (plantago media), pătlagina îngustă (plantago lanceolata) si pătlagina mare (plantago major). In principiu, principiile active ale acestor 3 tipuri au aceleasi actiuni. Cu toate acestea, pentru prepararea siropului, se recomanda patlagina cu frunze înguste.

sursa: blog.jorjette.ro

Cum trebuie preparat ceai de pătlagina pentru uz extern

Pentru tratarea afecțiunilor vasculare, stomatitelor, laringitelor, traheitelor, rănilor purulente, ulcerațiilor, se foloseste un ceai de pătlagină din 30 g frunze uscate si maruntite peste care se toarnă 1 l de apă clocotită. Se lasă acoperita infuzia timp de 25-30 de minute, se strecoara si se fac băi locale în zona afectată.

Pentru tratarea afectiunilor pielii, iritatiilor, se prepara:

  • decoct de patlagina din 100g de frunze uscate si maruntite la 3 l de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se lasa acoperit 30 de minute, apoi se strecoara si se toarna in apa de baie din cada care trebuie sa aiba 37 de grade, nu mai mult. Se sta in baie 15-20 de minute
  • unguent de patlagina preparat din 15 g suc proaspat de patlagina, 5g lanolina, 10 g vaselina sau untura. Se amesteca bine ingredientele pe baie de aburi pana se omogenizeaza. Se pune in recipient si dupa ce se stabilizeazac, se ung zonele afectata cu crema de patlagina.

Pentru vindecarea rănilor, combaterea înțepaturilor de viespi, albine, țânțari, se aplică frunze proaspete de pătlagină pe zona afectată.

o parte din informații: ro.wikipedia.org