[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Paula Matran este o elevă de la sat care a dorit să-și facă mândră mama aflată la muncă în străinătate

Paula Matran este o adolescentă de 14 ani care a reușit un rezultat deosebit la Evaluarea Națională – a patra medie din județ, 9.92 – fără meditații, doar prin forțe proprii

Nota 10 la Limba Română şi 9.85 la Matematică.

Faptul că provine dintr-o școală din mediul rural nu este relevant, în opinia ei, fiind convinsă că la orice şcoală se poate face performanţă dacă există voinţă şi determinare.
Performanţa elevei de 14 ani, din Stănileşti nu este doar pentru că ar proveni din mediul rural, de unde nu reuşesc mulţi copii să răzbată la examenele naţionale cu medii foarte mari, ci pentru că s-a pregătit singură, din dorinţa de a se autodepăşi şi de a-şi face mândră mama aflată la muncă în străinătate de 10 ani, dar şi bunica alături de care locuieşte.
Mama a plecat în străinătate în 2007, când aveam vreo 4 ani. Nu a fost uşor la început, dar apoi am realizat că este acolo pentru mine. Oricând, oricât de departe ar fi fost eu mereu i-am simţit prezenta. Mama mea ar fi mândră de mine oricum şi m-ar fi sustinut oricum, ea ştie ce pot şi ce vreau.”, mărturiseşte Paula.
Paula îşi petrece timpul liber alături de prieteni, de familie sau de cele mai multe ori citind. Îi place să citească, preferând cărţile despre istorie. Este pasionată şi de muzica rap, de unde, afirmă ea, a acumulat foarte multe informaţii.
”Pentru mine, examenul a reprezentat un obstacol prin care să-mi demonstrez mie ce pot şi prin care să-mi fac mama, bunica si sora mândre de mine. Ele au fost persoanele care m-au sustinut si m-au încurajat mereu, pe lânga profesori. Înainte de evaluare, nu pot spune neaparat că eram foarte stresata şi speriată, aveam o oarecare siguranţă că o sa ma descurc. Pur şi simplu încrederea în sine ajută cel mai mult. După parerea mea, nu miile de ore de pregătire sunt necesare ca să reuşeşti. Eu, de exemplu, n-am făcut pregătire la limba romana şi totuşi am obţinut nota 10. Sunt un exemplu viu că se poate face performanţă şi fără meditaţii. Dacă elevii ar incerca să înteleagă şi să privească lucrurile din altă prespectivă, eu cred că ar reuşi toţi să obţină o notă mare. Cunosc multe persoane care învaţă compuneri pentru subiectul 1 B, în loc să reţina mult mai usor o definiţie şi nişte caracteristici. Şi da, înţeleg, nu toţi au imaginaţie, dar să dezvolte puţin, poate oricine”, este de părere Paula Matran.
În urmă cu doi ani, şi sora ei a obţinut rezultate de excepţie la Evaluarea Naţională. În privinţa admiterii la liceu, Paula Mitran este deja decisă: va urma cursurile Colegiului ”Cuza Vodă” din Huşi, la profilul ştiinţe ale naturii, iar în viitor se vede activând în mediul de afaceri. La nivelul judeţului Vaslui, 71,62% dintre elevii care au susţinut în acest an Evaluarea Naţională au obţinut medii peste 5.00. De asemenea, opt elevi au obţinut media 10.
Sursa: Adevărul