La Biblioteca Universitară din Pavia (Italia) a fost descoperit, cu ocazia restaurării unei cărți vechi de la 1600, cea mai veche partitură muzicală cunoscută până astăzi. Este vorba, potrivit repubblica.it, despre o pagină pergament manuscris din anul 1100.
În timpul restaurării volumului In Ecclesia Mediolanensi , de De Deis (Milano, Melchiorre Malatesta, 1628), a ieșit la iveală un manuscris pe un pergament care, în urma unei examinări mai atente, s-a dovedit a fi un document compus care, în afara notelor muzicale, conține minuscule notițe despre muzica medievală.
Pergamenul se afla în coperta cărții, ca material de întăritură și ranforsament al acesteia, lucru care se practica pe vremuri date costurile ridicate ale hârtiei.
Dominique Gatté – unul dintre maximii experți muzicologi francezi și de muzică medievală a confirmat că este vorba despre o pagină aproape completă a unui „antifonar”, adică un breviar care reproduce și câteva părți cântate ale liturghiei, provenient din zona Novara.
Documentul mai are și o miniatură greu de descifrat, un animal mitologic deosebit.