[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Pe urmele românilor din Primul Război Mondial la Avezzano (AQ)

laviniu 2

Joi,  29 ianuarie 2015, o delegație a Ambasadei României  la Roma, condusă de secretarul I pe probleme de comunitate și culte Laviniu Enii, a efectuat o vizită în localitatea Avezzano din Regiunea Abruzzo. Scopul acesteia a fost stabilirea unor contacte și aflarea mai multor informații despre o placă comemorativă  existentă până în anii 60 -70 pe unul din pereții gării din localitate. Această placă vorbea despre o comunitate românească, cea reprezentată de circa 5000 de prizonieri români din Primul Război Mondial care, ținută aici, a contribuit la plantarea de păduri și reconstrucția orașului după devastatorul cutremur din 1915.

laviniu 1

Ghidată de preotul comunității ortodoxe românești, părintele Daniel Mititelu, delegația a avut întâlniri cu reprezentanți ai primăriei AvezzanoDomenico di Berardino, președintele consiliului, consilierul pe cultură Rocco di Micco și Fabrizio Petroni, inspector în Direcția Beni Culturali care au oferit informații foarte prețioase și detaliate despre acei prizionieri români, despre documentele existente și despre viața lor în timpul și după prizonieratul din acea perioadă.

Conducerea primăriei s-a angajat la o muncă de certetare pentru găsirea vechii plăci existente sau, în caz contrar, la realizarea ex nuovo a acesteia și poziționarea ei într-un loc și la o dată de stabilit de comun acord.

Cristi Merchea