Cunoscut din vremuri străvechi
Pelinul trebuie consumat cu mare atenţie, deoarece, în cantități mari, este o plantă toxică. O plantă miraculoasă, un leac extraordinar folosit îndeosebi pentru capacitatea naturală de a purifica organismul, un leac sigur pentru stomac si ficat. Pelinul este interzis femeilor însărcinate, mamelor care alăptează şi celor care suferă de boli nervoase.
Este o plantă tămăduitoare ce se folosește din vremuri străvechi, încă din Evul Mediu. Iubește terenurile necultivate, acestea oferindu-i mediul propice pentru creștere. Se găsește în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Poate să atingă 1,2 metri înalțime la maturitate. Are miros înţepător, florile galben pal (în perioada iulie-septembrie), frunzele verzi pe faţă şi argintii pe dos și are gust amar.
Tonic, stimulent gastric, antimicrobian, dezinfectant şi vermifug, pelinul este planta de care ai nevoie când suferi de o serie de afecţiuni. Pelinul uşurează digestia, tratează intoxicaţiile alimentare, bun împotriva viermilor intestinali, alungă durerile de cap, calmează arsurile, vindecă infecţiile, dermatitele, unele probleme ginecologice (dismenoreea), problemele rinichilor, ale vezicii, ale ficatului, luptă împotriva răcelilor.
Modalități de folosire
Ceaiul de pelin este cel mai folosit sub formă de comprese și spălături. Din una-două lingurițe de frunze uscate, la 200 ml apă clocotită. Se bea două ceaiuri pe zi, înainte de mese, pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecțiuni.
Siropul de pelin se folosește pentru tratarea problemelor aparatului digestiv și pentru eliminarea toxinelor și se obține din 15 linguri de frunze proaspete tocate peste care se adaugă miere, suficient cât să umple un borcan. Acest sirop are și proprietatea de a stimula pofta de mâncare la copii.
Uleiul de pelin se folosește în tratarea diverselor probleme dermatologice.
Tinctura de pelin: este ideală împotriva paraziților intestinali de toate felurile și pentru tratarea gastritei hipoacide. Se iau dimineața, pe stomacul gol, câte 15-20 picături, într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese, ca aperitiv sau la recomandarea unui medic. De asemenea, tinctura de pelin este ideală în curele de slăbire.
Vin de pelin: 30 g vârfuri înflorite la 1 litru vin alb, se macerează și se bea câte un păharel înainte de mese ca aperitiv și tonic sau după mese ca digestiv.
Capsulele de pelin: sunt foarte eficiente, deoarece păstrează intacte proprietățile curative ale plantei, iar pe de altă parte evităm gustul amar al acesteia. Sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor ficatului sau bilei: câte 2 capsule de 2 ori pe zi.