[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Pensii -Perioada de muncă a românilor care lucrează afară se poate cumula celei lucrate în țară

Marius Budăin deputat PSD de Botoșani, a vorbit în exclusivitate la România TV despre pensiile românilor care lucrează în străinătate. Potrivit ministrului Muncii, se poate cupla stagiul de cotizare dintr-un stat al UE în alt stat membru UE si se acorda punctaj si valoare doar pentru perioada lucrata in acel stat.

„Pentru pensie se poate cupla stagiul de cotizare dintr-un stat al UE in alt stat membru UE si se acorda punctaj si valoare doar pentru perioada lucrata in acel stat. Daca in România o persoană a lucrat 10 ani de zile dar pentru pensie are nevoie de 15 ani minim vechime va putea utiliza vechimea stagiului de cotizare din alt stat membru al UE dar va primi punctaj strict pe ce a contribuit la statul respectiv„, a spus Marius Budăi la România TV.

De asemenea, noua lege a pensiei aduce o serie de bani în plus pentru anumiți pensionari. Cei care au lucrat între anii 1975 și 2001 vor primi în plus la pensie un procent de 10%. Banii vin ca o compensare pentru drepturile salariale de atunci, al 13-lea salariu, căci ele nu au fost incluse în calculul pensiei până acum.

Material preluat integral de pe ziaredebotosani.ro

Documentele necesare

– Formularul de cerere E 202,
– formularul E 207,
– declaraţia pe propria răspundere,
– copie după actul de identitate românesc,
– carnetul de muncă,
– livretul militar,
– diplomă de studii,
– adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul de muncă.

Unde se depun 

Actele se depun în ţara în care locuiţi. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

În ce state se aplică pensia comunitară

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, plus Islanda, Norvegia, Liechstenstein, Elveţia. Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada şi Israel.

Lasă un răspuns