[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Plângere împotriva „armatei” de badante din partea infirmierelor

Armata badantelor. Acum sunt mai multe decât infirmierele.

Să încasezi „bonus badante” la sfârșit de an e ca și cum ai câștiga la loterie.

În fiecare an, familiile italiene plătesc un total de 7 miliarde de euro pentru a ajuta vârstnicii sau persoanele cu handicap la domiciliul lor. Italienii s-au obișnuit să se bazeze pe munca badantelor (sunt plătite mai puțin și pot locui împreună cu asistatul). Numărul badantelor l-a întrecut pe cel al asistenților medicali.

Adesea îngrijitorii iau rolul infirmierilor, chiar dacă foarte puțini dețin o diplomă de calificare în domeniul asistenței sanitare. Acest fapt a declanșat un val de nemulțumiri din partea Colegiului Infirmierilor care a depus o plângere.

Plângere: badantele sunt folosite pentru îngrijirea vârstnicilor în locul infirmierelor.

Colegiul Infirmierilor din Italia a depus o plângere cu privire la lipsa de experiență și incompetența de lucru a badantelor străine, reclamând că adesea, vârstnicii asistați ajung la serviciul medical de urgență cu infecții și hemoragii tocmai pentru că nu beneficiază de o asistență calificată, scrie La Stampa.

O statistică a asociației Domina, Asociația angajatorilor casnici arată că este înregistrat un număr de 380 de mii de îngrijitori care lucrează în casele italienilor cu contract de muncă. Mai mult de jumătate lucrează în negru. Iată cum „armata” de îngrijitori devine de 830 de mii, față de 650 de mii de asistenți medicali (infirmieri).

De cele mai multe ori îngrijitoarele provin din România și Ucraina. Ele acoperă rolurile infirmierilor, fără a avea o calificare în acest sens.

17 miliarde de euro ar cheltui Statul italian dacă nu ar fi badantele

Să fie clar, dacă nu ar fi badantele, după cum susține Biroul General de Contabilitate a Statului, cei 910 mii de bătrâni, dacă ar fi asistați în structuri sociale și de către personal calificat, ar costa 17 miliarde de euro.

Și un „mulțumesc” Statului trebuie să spună milioane de italieni care dedică o parte din zilele lor (și nopți) pentru asistența celor dragi.

Costurile îngrijitorilor, mai ales dacă sunt cu contract regular, nu sunt pentru fiecare buzunar. Fără sărbători și zile de odihnă depășesc deja o mie de euro pe lună, iar dacă este nevoie de asistență, 7 zile din 7 se ajunge la 1.800 de euro pe lună.

Potrivit Censis 83% dintre îngrijitoare sunt și menajere. Badantele fac curățenie în casele celor pe care îi asistă, iar 42% se ocupă și de cumpărături.

Bonus badante

Lasă un răspuns