[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Poetul Viorel Boldiș a înființat primul partid al românilor din diaspora – PDR

       Cunoscut românilor din Italia și din diaspora pentru frumoasele și incisivele poezii scrise de-a lungul timpului, Viorel Boldiș, orădeanul emigrat la Brescia de mai mulți ani, a înființat primul partid al românilor din diaspora. Iată un interviu realizat recent.

 1. Cum de ce ai luat această decizie a înființării partidului?
 2. Un partid nu poate exista doar pentru ca vrea unul sau altul. Chiar daca din punct de vedere legal pentru infiintarea unui partid este nevoie de doar 3 membri fondatori, acesta nu poate avea viata daca alaturi de cei 3 membri fondatori nu se alfa cel putin un nucleu de persoane interesate si dispuse sa sacrifice timp si bani. Bineinteles, toate acestea pe fondul unui program politic care sa-i uneasca pe toti.

       Diaspora are nevoie de un partid propriu si de candidati care sa provina chiar din randurile Diasporei 

       Pot sa-ti raspund de ce am hotarat eu sa ma implic in acest proiect. Pana la alegerile parlamentare din 2016 nu am fost interesat sa ma implic direct in politica. Atunci am incercat sa candidez independent pentru circumscriptia Diaspora, dar, din cauza schimbarii regulilor privitoare la semnaturile necesare pe ultima suta de metri, nu am reusit sa-mi depun candidatura. Intrucat startul, ca sa zic asa, il luasem deja, am hotarat sa accept oferta PRM de a candida pe listele lor la Arad, chiar daca imi era clar ca sansele erau mai mult decat inexistente. PRM avea in sondaje la acea data undeva la 1%. Am vrut totusi sa ma implic in acele alegeri pt a “gusta” o campanie electorala. Sigur, daca am acceptat sa candidez pentru PRM a fost si pentru ca ma regasesc in ideile acelui partid, adica, pentru mine natiunea trebuie sa ramana deasupra oricarei ideologii. Dupa acele alegeri mi-a fost si mai clar ca Diaspora, daca vrea sa fie reprezentata in adevaratul sens al cuvantului in Parlamentul Romaniei, are nevoie de un partid propriu si de candidati care sa provina chiar din randurile Diasporei si nu de candidati numiti de catre partidele de la Bucuresti. Nu cred ca este cazul sa argumentez, cunoastem cu totii situatia.

 1. Ce speri să rezolvi și cât de mult crezi că românii din Italia și alte țări vor răspunde apelului vostru?

 

 1. Programul nostru politic este publicat pe situl oficial al PDR, de aceea te invit, atat pe tine cat si pe cititori, sa-l cititi acolo in intregime. Iti spun totusi in cateva cuvinte care sunt principalele obiective ale partidului nostru:

          – Crearea condițiilor și promovarea măsurilor de susținere a românilor care doresc să se întoarcă în România.

          – Redarea demnității tuturor românilor și recunoașterea patriotismului ca factor indispensabil în menținerea în viață a culturii, a tradițiilor și a credinței strămoșești, într-un cuvânt, a națiunii române.

         – Combaterea și eliminarea fracturii dintre românii din țară și cei din Diaspora, indusă și susținută prin politicile iresponsabile de învrăjbire socială între români.

         – Militarea pentru o Uniune Europeană a națiunilor, nu o Uniune Europeană supranațională.

         – Apărarea drepturilor tuturor românilor, indiferent de locul în care trăiesc și muncesc. In ce priveste implicarea romanilor din Italia si din alte tari in proiectul nostru politic, asta va depide de mai multi factori. Ceea ce pot sa-ti spun in acest moment este ca avem deja oameni interesati in toate tarile din Uniunea Europeana dar si in SUA. Pe situl nostru aceste date sunt disponibile.

 

am fost contactati de câteva mii de persoane… aproximativ 5.000

 1. Câți membri are partidul și de unde sunt?
  3. Abia a fost aprobata cererea de inscriere a PDR in lista partidelor politice din Romania, deci nu puteam sa acceptam înscrieri de membri pana acuma, deoarece partidul nu era o entitate juridica si nu eram inscrisi in lista operatorilor de date. Exista o directiva europeana pentru protectia datelor in acest sens. Oricum, ceea ce pot sa-ti spun este ca, cel putin declarativ, am fost contactati de cateva mii de persoane… aproximativ 5.000. In cateva zile vom avea si codul fiscal si ne vom inscrie in acea lista a operatorilor de date si din acel moment cererile de inscriere vor putea fi acceptate.
 2. Unde are sediul?
  4. Sediul PDR este in Baile Herculane. Nu este nevoie neaparat de un sediu fizic pentru a crea filiale in Diaspora. Pana la urma nu asta este important, ci oamenii care vor sa se implice.

  PDR este un partid care se adreseaza nu numai Diasporei ci si romanilor din tara


  5. Românul Homo politicus din Italia a demonstart că este dezinteresat de vot și să se implice în viața politică. Cu ce argumente și imbolduri veniți pentru a-i determina pe români să se implice?
  5. In primul rand trebuie sa preciz ca PDR este un partid care se adreseaza nu numai Diasporei ci si romanilor din tara. Stim cu toti ca prezenta la vot a romanilor din Diaspora este infima fata de prezenta la vot a romanilor din tara. Totusi, din experientele anterioare, Diaspora a demonstrat ca poate influenta in mod categoric alegerile din Romania, nu atat prin numarul prezentei la vot, cat prin starea de spirit pe care o creaza. Ai vazut ce s-a intamplat la ultimile alegeri prezidentiale. Cauzele slabei prezente la vot a romanilor din Diaspora sunt obiective si au legatura in primul rand cu distantele mari dintre sediile de votare si, bineinteles, cu indiferenta romanilor din Diaspora fata de politica si politicieni in general, dar acest lucru este scuzabil oarecum, vazand ca acestia se fac vinovati de plecarea noastra din tara. Nu poate nimeni sa nege insa ca o buna parte a romanilor din Diaspora, eu cred in jur de 75%, s-ar intoarce maine in Romania, bineinteles in anumite conditii. Ei bine, PDR asta va incerca sa faca, sa lupte (politic) pentru creearea acestor conditii. Noi avem idei concrete in acest sens, idei care chiar pot fi puse in practica, pentru asta insa este nevoie de vointa politica reala si nu fictiva, asa cum ne-au obisnuit cei de la Bucuresti pana acuma.

         Iata de ce Diaspora trebuie sa fie neaparat reprezentata in Parlament de romani care chiar sunt interesati in prima persoana de intoarcerea in Romania. Se pot face foarte multe in acest sens, atat in Romania cat si la nivel de Uniune Europeana. Intrebarea este: vrea Uniunea Europeana ca cele aproape 5 milioane de romani emigrati sa se reintoarca in Romania? Vezi tu, eu am o indoiala in aceasta privinta. Nu ne facem iluzii ca o intoarcere masiva a romanilor in tara se poate face asa, de pe azi pe maine, insa cineva trebuie sa incerce sa faca ceva concret in acest sens, si nu sa faca doar declaratii de conjunctura de la pupitrul Parlamentului sau de pe fotoliul vreunui minister.

         Eu am speranta ca romanii din Diaspora vor intelege necesitatea acestui partid. In rest, toate discutiile care se vor naste privitoare la membrii fondatori sau mai stiu eu ce, ma lasa indiferent. Niciodata nimeni nu va reusi sa multumeasca pe toata lumea. Eu stiu ca fac ceea ce trebuie sa fac, asa ca, cei care vor sa barfeasca si sa insulte o pot face linistiti, eu imi vad de treaba mea indiferent de ce spun unii sau altii.

Lasă un răspuns