
Emoția istoriei într-un pahar de vin
Cam așa s-ar rezuma o experiență unică, cea a cercetătorilor și cultivatorilor de la Pompei, arhicunoscuta localitate acoperită de explozia vulcanului Vezuviu din 24 august 79 e.n.
Zilele acestea a fost inaugurată săptămâna anticii vii de la Pompei. Practic, a fost scos primul vin din struguri provenienți din semințele descoperite în vasele pompeiane acoperite cu lavă acum aproape 2000 de ani. Un experiment italian a dat zilele acestea primele roade.
Ce s-a întâmplat? Oameni de știință italieni în agricultură, botanică, microbiologie au plantat semințele de struguri, mere, pere, plante aromatice, plante sacre sau textile, legume descoperite întregi în vechile anfore pentru a produce, cu tehnici tot de pe acea vreme, struguri, legume, plante și fructe de acum două milenii.
Numit „Villa dei Misteri” (Vila Misterelor) după numele faimoasei case misterioase plină de picturi descoperită aici, vinul pus în pahare acum este cel din culesul 2011 (vița a fost plantată în 1996). Mai mult, este primul vin scos din aceste terenuri, l’Orto (Grădina) cum au numit-o, după erupția din 79 e.n. și este fructul soiurilor Piedirosso și Sciascinoso dar și Aglianico, cultivat 800 mp. Astăzi întreaga suprafață cultivată este împărțită în 15 zone de viță-de-vie situate în zonele istorice Regiones I e II a anticului Pompei. Acestea produc actualmente 40 qintale/ha.
Cât costă o sticlă de „Villa dei Misteri”? 90-100 deuro. Dar e cum ai bea o cupă de istorie.
Mai mult pe: foto: repubblica.it