[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Portul românesc catalogat ca african la New York

O celebră creatoare de modă a fost acuzată că a copiat în detaliu un suman românesc

Americana Tory Burch a fost criticată  pe pagina de Facebook „La Blouse Roumaine“ că a copiat în noua sa colecție o haină tradițională românească, aflată în patrimoniul „Metropolitan Museum of Art” din Brooklyn, New York. Exponatul a fost dăruit de Christine Valmy, Muzeului Metropolitan în 1981.

Tory Burch susține, însă, că s-ar fi inspirat din cultura africană. Nimic mai fals, produsul este aproape identic după sumanul românesc și, mai mult, este izbitoare asemănarea cu sumanul realizat de IIANA.

Gestul designerului a atras atenţia comunităţii „Le Blouse Roumaine”, care promovează portul tradiţional românesc în lume.

„Dragă Tory Burch, îţi cerem cu înţelegere să acorzi creditul meritat pentru sursa de inspiraţie. De asemenea, invităm Fundaţia Tory Burch să vină în România şi să susţină artizanii locali şi femeile antreprenor”, au scris reprezentanții organizaţiei pe Facebook.

Fanii „La Blouse Roumaine“ s-au arătat încântaţi de demers şi au susţinut ideea coumunităţii. Mai mult, administratorii paginii de Facebook au scris că de Ziua Iei, pe 24 iunie, vor încerca din nou să facă demersuri legale pentru protejarea patrimoniului cultural, în care se înscrie şi piesa vestimentară tradiţională românească.
„Respectul ni-l câştigăm dacă acţionăm rapid şi suntem uniţi. Problema cea mai mare rămâne în ţară, unde nu există nicun cadru legislativ de protejare a proprietăţii culturale“, „Doamne! Cum a putut să fure atât de mult? Ar trebui să dea credit României“, „Inspiraţie? Eu văd o copie la indigo“, au fost o parte dintre comentariile fanilor.
Sursa: Adevărul