[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Postul Crăciunului. Tradiții la români

Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile și începe pe 15 noiembrie, iar ultima zi de post este 25 decembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Domnului. Astăzi este prima zi de sâmbătă din Postul Crăciunului.

Creştinii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări pentru cei morţi şi să dea pomană de post celor săraci. Fetele nemăritate îşi află ursitul dacă bat pernele în această zi. În plus, se arde o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece „încep să lucreze fermecătoarele”.

Tradiții din Postul Crăciunului

Potrivit unei vechi tradiții, dacă țin Postul Crăciunului fetele nemăritate își vor găsi sortitul. Dar nu numai atât. Acestea trebuie să adune în fiecare zi a postului câte o surcină, iar în Ajunul Crăciunului să fiarbă crupe fără sare, pe care apoi să le pună pe masă.

Se crede că umbra ursitorului lor, va veni seara, pe cahlă, și se va ospăta. Un alt obicei al fetelor necăsătorite este bătutul pernelor, în speranța că așa își vor îmblânzi soarta și pețitorii vor începe să vină la casele lor. Și în ziua de astăzi, în Postul sfântului Crăciun se va spăla toate vesela cu cenușă sau leșie, ca să nu mai existe nici o urmă de carne.

Lasă un răspuns