[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Povestea fetei care crede în vinul românesc de calitate

 

11143209_1050517988293438_523963161793555512_n
Somelierul Yvona Pădurariu (centru) alături de prietene care cred în proiectul său

      Acum un an, la un eveniment organizat de Biroul Economic al Ambasadei Române la Roma unde se promovau vinuri românești de clasă, am cunoscut o româncă somelier. Micuță, cochetă, dar cu o ambiție căreia i-am dat puține șanse: promovarea vinurilor de calitate în țară și educarea românului pentru acestea. Timpul a trecut și lucrurile au evoluat, în bine. Somelierul Yvona Pădurariu a lăsat Italia, Milano (unde se afla atunci) pentru a se întoarce la Iași și a face ceea ce-și propusese: un magazin de vinuri exclusiviste. 

     O poveste care merită citită

           N-o încântau păpușile, ci bețele, pământul, grădinile      

Mă numesc  Yvona Pădurariu, am 27 de ani, m-am născut și am trăit în Iași până la vârsta de 22 de ani, după care, la o zi după ce mi-am luat licența, mi-am luat cățelul, m-am urcat în mașină și am pornit spre Milano, unde locuia mama mea (Denisa Pădurariu) – nebunie curată.

Nu o De mică am fost foarte independentă; mergeam singură la gradiniță, la școală și voiam să le fac singură pe toate! Vacanțele cele mai frumoase le-am petrecut la țară alături de bunica mea, care mă chema în casă doar când era gata masa, în rest eram toată ziua prin grădină, prin copaci, prin vie, unde inventam cele mai frumoase jocuri alături de verișoarele mele (ne jucam cu cartofi, cu bețe, cu pământ, plantam grădini etc, pentru că păpușile nu ne încântau).

         10646835_1050519761626594_3874998891078011894_n

         foarte multe de învățat și aș descoperi o lume nouă!

După care, m-am trezit mare… cu o licență în Relații Internaționale și Studii Europene care nu mă motiva spre o carieră. Așa că am ajuns să lucrez într-un magazin cu haine, bijuterii, ceasuri, genti, pantofi care mai de care mai de firmă! Asta ce a însemnat?  Bani cheltuiți de aiurea, vacanțe, cele mai frumoase restaurante, plimbări și… a fost foarte frumos, dar pentru 1 an sau 2. După aceea am început să mă plictisesc, viața mea era mereu aceeași; intrasem în rutină, deși practic nu îmi lipsea nimic! Și am început sa ma gândesc “ce să fac cu viața mea?”. Și mi-am amintit că atunci când am ajuns la Milano fusesem la o degustare de vinuri cu niște prieteni.  Îmi rămăsese o amintire cu un ambient foarte select, cu oameni frumoși și eleganți, cu vinuri scumpe pe care nu le întelegeam! Și atunci s-a aprins beculețul! De ce nu mi-au plăcut acele vinuri când toată lumea în jurul meu era atât de încântată? Pentru că nu ma pricep, normal! Dar totuși mă consideram o domnișoară cu bun gust, nu suficient însă. Și am privit aceste cursuri ca pe o provocare, pentru că mi-am dat seama că ar fi foarte multe de învățat și aș descoperi o lume nouă!

Așadar a doua zi m-am înscris la cursurile de sommelier organizate de Associazione Italiana Sommelier din Milano. Și de atunci viața mea s-a schimbat.  Am învățat mult, am participat la toate degustările, am făcut excursii la crame, am cunoscut oameni noi de la care am luat ce a fost mai bun și m-au ajutat să evoluez ca om! Am organizat și o degustare de vinuri românești la Milano (urmează altele) cu sprijinul mamei mele, al prietenilor de acolo și al cramelor din România. După care am renunțat la locul de muncă din magazin pentru că nu mai aveam timp să fac tot ce îmi doream.  Bineînțeles, renunțarea la muncă a fost o altă nebunie pentru că, la momentul respectiv, diploma de sommelier nu îmi aducea nici un beneficiu financiar.

11251373_1050518864960017_2337389635665334420_n

         în România, din viața multor oameni lipsește cultura vinului

Și m-am întors în România, unde am observat că din viața multor oameni lipsește cultura vinului, iar pe altă parte mulți cunoscători își doresc un vin bun dar nu au de unde să îl cumpere. Ce am facut? Am îmbinat cele două lipsuri, și am deschis un magazin specializat de vinuri,  dar cu selecții personale.  Așadar, cunoscătorii pot găsi vinuri deosebite, degustate și evaluate personal de mine, pe care le pot recomanda cu încredere,  iar cei care vor să învețe și sunt deschiși spre această lume, pot participa la degustările pe care le organizez periodic, și care, consider că sunt constructive, și un mod de a apropia cât mai multe persoane de vinurile de calitate.

         cred doar în Dumnezeu și în forțele mele. Nu țin cont de păreri negative gratuite

La VinClass (numele magazinului) vin în fiecare zi, în primul rând cu inima, pentru că îmi place ceea ce fac și pentru că în fiecare zi învăț lucruri noi, pe care le pot transmite mai departe clienților mei. În prima fază, am adus o selecție din cele mai bune vinuri românești, pentru a ajuta la promovarea lor și pentru a familiariza clienții cu etichetele și denumirile cramelor noastre, de care mulți nu auziseră. Acum este pe drum partea de vinuri internaționale, dintre care cele mai multe italiene. Spre deosebire de celelalte magazine de genul acesta, eu am refuzat sprijinul distribuitorilor locali pe partea de vinuri de import, pentru a aduce ceea ce am degustat pe parcursul anilor de studiu. Consider ca nu degeaba am o diplomă de sommelier, și trebuie să îmi pun “amprenta” pe tot ce înseamna VinClass: achiziții, vinuri, prezentări, personal, design etc. Mulți au încercat să mă descurajeze spunându-mi că în Iași nu este piață, sau că locul ales de mine nu are vad, sau că nimeni nu va da banii pe vin scump, dar eu, cred doar în Dumnezeu și în forțele mele. Nu țin cont de păreri negative gratuite, și sunt sigură de faptul că dacă ești perseverent și muncești mult (fără a aștepta să-ți pice din cer) indiferent de domeniu, în viață vei reuși!  Nu aștept rezulatate imediate, deși ele deja încep să apară, ci îmi doresc să construiesc un brand, să îmi construiesc  o viață frumoasă prin muncă , disciplină și dragoste.

La sfârșitul lui 2014 am renunțat la Milano pentru Iași pentru că aici mi-am găsit liniștea interioară, care, consider că este cel mai important lucru, pentru că îți aduce sănătate, belșug și iubire.  Am foarte multe proiecte, foarte multe idei, și uneori mă întreb dacă îmi va ajunge viața asta să le pun în aplicare.  Există și zile în care mă descurajez, mulți oameni sunt reticenți încă, dar eu sunt sigură că voi reuși.

_DSC1752
Ora de vin

         La VinClass  am inventat „ora de vin ”

La VinClass mă simt ca un artist pe scenă! Vinurile și evenimentele pe care le organizez îmi dau energie și faptul că am libertatea de a construi ceva ce pe viitor poate aduce beneficii și celor din jur îmi dă mult optimism! Clienții mei, în momentul în care cumpără un vin, pleacă și cu informații despre el, despre soiurile din acel vin, despre asocieri culinare potrivite, temperatura corectă de servire, paharul potrivit etc. De aici și denumirea magazinului VinClass, pentru că suntem ca la școală, iar aici am inventat ora de vin. Și totodată pentru că, vinul, prin servirea lui corectă, îți dă eleganță și clasă. Mesajul pe care îl transmit de aici este că în lumea aceasta există prea multe vinuri bune, pentru a ne opri doar la unul, înainte de a degusta alte câteva sute, iar, în anumite ocazii chiar nu trebuie să ne uitam la prețul unui vin, ci la importanța acestuia!   Dar, totuși, pentru a bea un vin de calitate, nu trebuie să cheltuim sume foarte mari. De exemplu vinurile românești la mine în magazin, pornesc de la 20 de lei și ajung la 200, dar să nu uităm că accentul trebuie pus pe calitate și nu pe cantitate.  Vinul trebuie savurat și apreciat cu fiecare simț în parte și doar așa ne putem lăsa cuceriți și seduși de magia sa! Pentru că românii  învață repede, sunt mândri, inteligenți și deschiși lucrurilor bune și frumoase!

        Vă urez numai bine și vinuri bune!    www.vinclass.ro