Mărţişorul este un obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românilor.
Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
Descoperirile arheologice arată că se celebra prima zi a primăverii încă de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primaverii fiind confecționate din timpul iernii, urmând să se poarte după ziua de 1 Martie. Pe atunci mărțișoarele erau fie niște pietricele colorate în alb și roșu înșirate pe o ață fie o monedă legată cu fire subțiri de lână albe și negre (în unele locuri alb cu roșu).
Există totuși o legendă a mărțisorului conform căreia Soarele a coborât pe pământ la o horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, până când într-o zi, un tânăr voinic și curajos s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Mulți dintre pământeni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l invingă pe zmeu și să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta care a durat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânarul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer înveselind și bucurând lumea, a reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tânărul nu a ajuns să vadă primăvara. Slăbit și grav rănit, tânărul a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada albă.
De atunci tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu – roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.
Trecând de la legendă, de la lumea de basm la cea real, în prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor.
Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.