[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Povestea salatei de Boeuf

Nelipsita de pe mesele noastre de Crăciun sau de Anul Nou, salata Boeuf a intrat in constiintele românilor drept mâncare traditionala, cu specific românesc. Numai ca alta este povestea si originea ei. 

Ajunsese să fie făcută cu parizer în anii 80, dar nu ar fi renunțat nimeni la ea. Cartofi erau, murăturile odihneau în balcoanele majorității compatrioților noștri, măsline mai prindeai după o coadă de câteva ore; e-adevărat, carnea de vacă putea fi o problemă, dar inventivitatea nu ne-a lipsit niciodată, potrivit literaturadeazi.ro

Numele ei sugerează că ar fi fost inventată de francezi și mândria apartenenței noastre la marea latinitate ne-a determinat să și credem în această proveniență, deși ea este falsă. Pentru că, dragi cititori, salata boeuf a fost inventată în… Rusia.

După 1860, a fost inaugurat restaurantul Hermitage din Moscova, iar acesta a devenit locul unde veneau toți aristocrații moscoviți sau din St. Petersburg pentru a gusta un produs rafinat pus la dispoziție de patronul Lucien Olivier – „Vânat în maioneză”. Carnea fiartă de vânat, carnea de prepeliță, crabul și caviarul erau amestecate și decorate cu felii de ou, maioneză, cartofi fierți și castraveți murați. Salata a fost numită apoi „Olivier” sau „a la russe” (rusească).

Creatorul nu a dezvăluit niciodată secretele rețetei; astfel că, în 1883, la moartea lui prematură (avea 45 de ani), a dispărut cu totul speranța că

Continuarea pe: literaturadeazi.ro

foto; deliciudeweekend.ro

text: Odilia Rosianu

Lasă un răspuns