[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Praful să se aleagă de toți guvernanții! EU NU MAI VOTEZ!”

       Poți să-i dai românului orice și oricât, dar dacă nu-i bagi și-n traistă, nu e mulțumit. Și nici atunci nu e bine, că vrea să-i porți traista. 

      137 de secții de votare în Italia este un număr cu siguranță prea mic pentru o populație de 1.208.000 de români (potrivit ultimului raport IDOS 2020) prezenți în Peninsulă (nu toți însă cu drept de vot). Cu toate acestea, posibiliteta de a vota două zile și cea prin corespondență nu-i mulțumește pe toți. Mai mult, gustul de gâlceavă și săritul la bătaie e mai ușor, mai ales că se face de la distanță, pe rețelele de socializare. E un fel de „ia-l de pe mine că-l omor”. 
      Ambasada României la Roma a devenit un fel de „scarica barile” cum spun italienii, locul unde românii refulează acum pentru că „In Italia nu sint sedi de votare”. E ușor fii nemulțumit și cârcotaș, să arunci cu pietre fără să verifici, fără să te informezi, doar speculând de dragul speculației, de dragul de a fi Gică Contra. Că e la modă. Dă bine pe Facebook să arunci cu lături, crează interacțiune și, la fel ca în viața de zi cu zi, adună lume la concursul de înjurat. Nu contează că nu știi să scrii. Important e să fii împotrivă. Iar unii români chiar fac un sport din asta. 
       O „duamnă”  scrie ieri că nu sunt „secți” de votare în Italia. Nu caută să vadă, nu dă un click să vadă înainte, dar are timp berechet să arunce informații false. După ce-i scriu că sunt 137 de secții,  nu putea să rămână mulțumită așa ușor, și o-ntoarce ca la Ploiești:„La Roma?”, deși scrisesem clar că în Italia.  Îi spun că sunt 6, dar tot nu are curiozitatea să le caute, mă roagă să-i „spun exact unde se află”. Și-i dau link-ul ambasadei cu harta virtuală a secțiilor. Tot nu e bine: ambasada, consulatul… nu răspund la telefon, („multumesc mult o sa incerc miine azi ambasada consulat nici la telefon nu au raspuns”).

     

      Ambasada României la Roma a postat pe pagina sa harta virtuală a secțiilor de votare. Un serviciu pe care această instituție, pe lângă multe altele, l-a făcut cu prompritudine pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor să voteze. Deși informația e „la botul calului”, având peste 700 de distribuiri, pentru foarte mulți iar nu a fost bine.  Nuuu. Mai bine de 1100 de comentarii, în mare parte negative, s-au adunat pe această postare de la cei care, cu orice preț, fără să se informeze sau să înțeleagă actul votului, pe cine votează sau unde, trebuie să cârcotească și să fie contra. Aerieni, rupți de realitate, unii fac afirmații hilare, ridicole, greu de crezut. 

       Ambasada a răspuns printr-un mesaj de invitație la calm și civilizație. 

      „Distinsi compatrioti, atitudinea polemica nu ajuta la realizarea unei societati pe care ne-o dorim. In vremuri deloc dificile s-au facut eforturi, cu sprijinul substantial al colegilor italieni, pentru a deschide 137 de sectii de vot oferind posibilitatea cetatenilor romani sa isi exercite un drept constitutional in conditii decente, de siguranta sanitara si fara cozi si stari de nervozism. Serviciile consulare sunt in mare parte gratuite, lucru care nu se intalneste in consulatele altor state, o mana de oameni incearca mereu sa fie disponibili si sa raspunda si atributiilor pe care diplomatia le presupune asa cum se intampla si in cazul altor state. Sa iesim din atitudini crepusculare si sa incercam printr-un efort al profundei si nobilei omenii romanesti sa avem o atitudine bazata pe respect si un limbaj decent, stiind sa ne si apreciem si sa facem echipa unii cu altii pentru binele neamului din care facem parte.”

      Vor trece generații până când actul civilizator va „lovi” și națiunea noastră, asta dacă acolo, undeva, cumva, o genă nu e lipsă sau afectată grav și nu ne dă voie să evolum și noi. Pentru foarte mulți dintre compatrioții noștri ieșirea în țările lumii a însemnat foarte mult. Pentru unii mai puțin iar pentru alții, din păcate nimic sau chiar mai rău. Doar timpul (mult) va rezolva parțial această problemă. Istoria ne arată însă că nu. Prea puțin am făcut de-a lungul unei foarte lungi perioade de timp. 

Cristi Merchea

foto copertă: pagina Ambasadei României la Roma

Lasă un răspuns