- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 200 ml lapte
- 200 ml ulei
- 250-300 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Mousse de ciocolată:
- 500 ml smântână proaspată
- 250 g ciocolată cu lapte
- 2 g gelatină
Ornare:
- 800-1000 g pere curățate
- 4 linguri zahăr
- 200 g așchii de ciocolată
Mod de preparare:
Pentru blat, frecaţi ouăle cu zahărul şi când acesta s-a dizolvat, adăugaţi uleiul, turnat treptat şi laptele. Amestecaţi făina cu praful de copt şi coaja de lămâie şi turnaţi peste acest amestec, treptat, compoziţia cu ouă, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe. Omogenizaţi şi puneţi amestecul într-o tavă unsă şi tapetată. Coaceţi-l la foc potrivit şi lăsaţi-l să se răcească în tavă.
Pentru mousse, puneţi gelatina la înmuiat în puţină apă rece. Incălziţi 200 ml smântână, puneţi în ea bucăţile de ciocolată pentru a se topi şi când acestea s-au topit, luaţi vasul de pe foc şi adăgaţi gelatina. Amestecaţi pentru dizolvarea ei. Separat, bateţi 300 ml smântână pentru a obţine frişcă proaspătă, amestecaţi-o în compoziţia cu ciocolată.
Tăiaţi perele curăţate de coajă şi de cotoare în sferturi. Fierbeţi-le 10 minute în apă cât să le acopri e cu 4 linguri zahăr, apoi scurgeti-le de sirop. Aşezaţi-le peste blat, una lângă alta, cu partea bombată în sus. Peste pere turnați spuma de ciocolată, în strat unform.
Puneti prăjitura la rece mai multe ore înainte de taiere.