[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Premieră în România – Un monument al emigranților la Focșani

Ovidiu Burdușa, consilier județean Vrancea

Cu o săptămână înainte, pe 24 aprilie, grupul PNL din Consiliul Județean Vrancea a depus un proiect de hotărâre pentru realizarea unui monument de comemorare a vrâncenilor care au murit în străinătate.

Ideea și inițiativa aparțin consilierului județean Ovidiu Burdușa, secretar general al organizației PNL Italia de mai mulți ani emigrat la Roma dar și singurul ales local din țară cu reședința în străinătate.
„Sunt mulți vrânceni care și-au pierdut viața peste hotare și nu s-au mai întors pe meleagurile natale. Eu am călătorit în multe orașe din Italia (dar și în alte state) și am văzut monumente dedicate memoriei migranților italieni. M-au impresionat și m-am gândit că ar trebui să facem și noi la fel, pentru românii din străinătate.

Este un proiect în premieră pentru România și am primit, deja, răspunsuri pozitive din partea unor oficiali guvernamentali români și din partea conaționalilor din diaspora. Nu avem, din păcate, o statistică exactă a românilor care și-au pierdut viața pe meleaguri străine dar pot să vă spun că, la nivelul anului 2015, au fost 59 de români care au decedat pe șantierele din Italia”, a declarat Ovidiu Burdușa vineri, 28 aprilie,  într-o conferință de presă la Focșani.”

Consilierul speră ca atât colegii de partid cât și oficialitățile CJ Vrancea și consilierii puterii PSD-ALDE să fie de acord cu inițiativa și să voteze proiectul de hotărâre. „Lansez o invitație către toți consilierii județeni PSD și ALDE să aprobe proiectul. Sunt circa 60.000 de vrânceni plecați în străinătate care contribuie, an de an, cu mulți bani la bugetul României. Aceștia trimit acasă sau cheltuiesc în România chiar și 6-7 miliarde de euro anual. Consider că ar fi o mândrie pentru noi, vrâncenii, să realizăm un asemenea monument”, susține Ovidiu Burdușa.

Precizăm că în lume există astfel de monumente ridicate la New Orleans, Novâitirișkin (Rusia), Brazilia, New York (SUA) etc.

Fotografia de copertă: Monumentul emigranților în căutarea libertății din New Orleans (SUA).

 

Muzeul Emigrantului – Locul aducerii aminte