[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Premierul Cioloș a mazilit patru miniștri: Costescu, Bostan, Curaj și Stoenescu

10-maria-ligor-9d61ce9554-465x215
Maria Ligor, noul ministru al diasporei

Dan Stoenescu, ministrul diasporei, înlocuit cu Maria Ligor de premierul Cioloș.

„După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. (…) Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. (…) Vreau să mulțumesc domnilor miniștri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan și Dan Stoenescu„, a declarat Cioloș la Palatul Victoria, www.agerpres.ro

Premierul a mai anunțat că la Educație îl va propune miercuri pe Marius Dumitru, la Transporturi pe Sorin Bușe, la Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni pe Maria Ligor, iar la Ministerul Comunicațiilor va fi numit interimar șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache.

Pentru cei din diaspora, interesantă este știrea cu schimbarea ministrului Dan Stoenescu. Motivația premierului a fost cea a insuccesului ministrului pentru Relația cu Românii de Pretutindenin în ceea ce privește înscrierea românilor în registrul electoral. La vizita de la Roma de acum două săptămâni, fostul, de acum, ministru se „plângea” de lipsa de interes pentru aceasta. Practic, până la acea dată, la nivel mondial, mai puțin de 1000 de români se înscriseseră. Astăzi avem mai bine de 1400 dar cifra este nesemnificativă față de sumele cheltuite pentru campania de sensibilizare și informare de peste hotare a MAE și ministerului condus de Dan Stoenescu.

Din primele declarații ale premierului reiese faptul că nu s-au atins obiectivele legate de implementarea votului prin corespondență pentru românii din străinătate. „Până la data de 4 iulie, ora 14:00, erau înregistrate 1924 de solicitări, dintre care 1398 pentru votul prin corespondență și 526 pentru votul în secții de votare”, potrivit AEP.

Dacian Cioloş a anunţat că noul ministru al Diasporei va fi Maria Ligor, diplomat de carieră, actualmente ambasador în Canada.

Cine este Maria Ligor?

Maria Ligor a fost diplomat de carieră din ianuarie 1996. Până la numirea sa în calitatea de ambasador in Canada, a fost ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia. Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi ca Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. Maria Ligor a deţinut în aceeaşi perioadă şi calitatea de Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului, România devenind în 2010, vicepreşedinte al Consiliului Executiv al acestei organizaţii.

Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea Europeană, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene. În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.