[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Prietenii lui Daniel – un proiect care a „invadat” Italia

Eviana Clementina Mereuță și Doina Mustățea

Vedeți pe cele două românce din imagine? Despre ele trebuie să scrii mult, așa cum foarte multă și variată este viața și activitatea lor. Ne vom opri doar la una din acțiunile întreprinse de ele.

 Eviana Clementina Mereuță și Doina Mustățea, au „exportat” zilele acestea un proiect în Italia care a început să se extindă precum pata de ulei. „Prietenii lui Daniel” este numele acestuia și este inițiativa vrâncencei Eviana Clementina care a reușit, prin implicare și devotament, să atragă foarte mulți oameni de suflet dornici să-l ajute pe Daniel.

Despre acest caz am mai scris aici, fiind vorba de un copil, un tânăr special, născut cu Sindromul Dawn. Mama lui a trebuit să plece la muncă departe,  el rămânând în grija bunicii. Soarta nu i-a fost favorabilă acestui tânăr, ulterior descoperindu-i-se o altă boală, Osteosarcom de înalt grad și necroză osoasă în metastaze pulmonare și hepatice

„Campania SA FIM PRIETENII LUI DANIEL a inițiat-o Eviana, ne spune Doina,  și de la ea am preluat-o eu, apoi am predat ștafeta mai departe și altor români.”Acesta este doar unul din cazurile pe care cele două românce le-a inițiat sau la care au participat și participă. Doina are o „istorie” lungă în a colecta lucruri de toate felurile, (haine, alimente, jucării, mobilă etc) pe care apoi le trimite familiilor cu nevoi din România.  
O parte din pachetele trimise astăzi in Romania
De data aceasta lucurile au luat amploare iar cazul tânărului vrâncean cu probleme grave de sănătate s-a extins în bisericile românești din Italia, din Roma și provincie. Duminică, 26 februarie, a fost rândul bisericii românești SF. ARHIDIACON STEFAN  din Valmontone (35 km de Roma), parohie condusă de preotul preotul Ciontu. Enoriașii parohiei au răspuns prezent și au devenit prietenii lui Daniel, donând fiecare după putere și posibilități. „Au colaborat toți, ne spune Doina, și-au pus la dispoziția lui Daniel prietenia si disponibilitatea de a-l ajuta împreuna cu enoriașii lor.”
Comunitatea româneasca din Italia este alaturi de el și cercul celor care vor să fie prietenii lui se lărgește. La cererea și rugamintea Evianei, organizatorii spectacolului lui Gheorghe Zamfir ce va avea loc pe 4 martie la Auditoriul Santa Cecilia din Roma, vor ceda 20 % din suma încasată din vânzarea unui anumit numar de bilete, alegând prin aceasta să fie și ei prietenii lui Daniel
Preotul Ciontu, biserica Valmontone
Alți români din Italia s-au alăturat acestei generoase și extraordinare inițiative: românii din Saluzzo, provincia de Cuneo, (toți enoriașii părintelui Codrin, amintind în mod special pe  Ioana Pertea), iar de la Florența, Milano si Roma un grup foarte mare de români coordonat de Olivia Tudor. Trebuie amintiți aici și enoriașii bisericii preotului  Elisei de la Anagnina si și pe cei ai bisericii San Salvatore alle Copelle (Roma) și mulți alții, lista fiind deschisă iar numărul lor crescând pe zi ce trece.
 Mesajul Doinei și al Evianei? Unul pe cât de simplu, pe atât de adevărat și de necesar României de azi: „Vrem să-i facem pe cei de acasă să înțeleagă că oamenii care construiesc trebuie aleși lideri și nu cei care promit, ci doar cei care demonstrează că numai construind meriți să primești ceva, și nu gratis.”
 
 
 
 
„Sperăm ca prin contribuția noastra, mama lui Daniel, atat cat el mai traieste,  să nu mai fie obligată să muncească și să stea doar cu el. De aceea campania va continua atat cat va fi nevoie.”
 
Și cum să nu susții astfel de oameni, astfel de români care demonstrează că, oriunde s-ar afla, pot face mult, foarte mult? Mai mult decât instituțiile de la care se așteaptă, mai mult decât cei care pot, dar nu vor. Pentru că voința este cea care împinge lumea la progres și ea izvorăște din suflete mari, din caractere puternice, dornice să facă ceva și să nu stea impasibile față de cei din jur. Noi le felicităm, le urăm succes și le vom sprijini cât cu tot ce vom putea.
 Cristi Merchea