[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

PRIMA FACULTATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ ÎN ITALIA

 

 

crisafulli-600x300
Ex parlamentarul Vladimiro Crisafulli

sorin nedea

 

 

 

Sorin Nedea ______

 

Este vorba de o filială a Facultății de Medicină și Chirurgie a Universității “Dunarea de Jos” din Galați. A fost inființată la Enna, în Sicilia, de ex-parlamentarul PD (Partidul Democratic n.r.) Vladimiro Crisafulli,  astăzi om de afaceri, creator al Fundației Proserpina, transformată ulterior în societate cu răspundere limitată (SRL).

Cine își imaginează că scopul nobil al acestei facultăți este de a permite  lucrătorilor români din agricultura siciliana să își trimită odraslele la studii superioare în limba maternă se înșeală amarnic! Un s.r.l. trebuie sa producă profit, iar domnul Crisafulli, inspirându-se din business-ul unui român neaoș, rezident în Italia, la Roma, care copiază la indigo instituții românești de stat, a creat un proiect care s-ar putea intitula “Medici senza frontiere SRL”… În fond și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook-ului, a copiat ideea altora și a transformat-o în afacerea secolului…  Așteptăm reacția afaceristului român care va înființa probabil Guvernul României din Italia!

Despre ce e vorba pe scurt? Domnul Vladimiro Crisafulli a înțeles necesitatea unor politicieni, medici sau oameni de afaceri italieni de a-si vedea progeniturile îmbrăcând halatul alb cu orice preț, chiar și atunci când respectivii fii au eșuat la dificilul examen de intrare la facultatea de medicină impus de universitțile italiene.  Și atunci de ce să te duci să studiezi la o facultate în străinătate când poate facultatea să vină la tine? Printr-un acord cu Universitatea “Dunarea de Jos” din Galați s-a deschis la Enna, în Sicilia, o filială a sus-numitei facultăți de medicină românească. Profesori români, cursuri în limba română, examen de intrare tot în română.

Cum poate un italian să absolve o facultate atât de dificilă precum Medicina, în altă limbă? Simplu: se face un curs accelerat de română în 360 de ore. Dacă tata are o „badantă” româncă în casă, e și mai ușor. Si uite-așa, conform proverbului “Dacă nu curge, pică”, cine vrea sa devină medic cu orice preț (prețul sănătății viitorilor pacienți, probabil) are posibilitatea să o facă la un cost promoțional de circa 9000 euro pe an. Plus 1000 euro cursul intensiv de limba romînă. Până la urmă nici nu e mult, că după aceea are tata grijă de băiat, medic să fie el, că lacul e plin de broaște… pardon, de pacienți!

 

Instituțiile italiene (Ministerul Sănătății, Ministerul Instrucției din Italia) nu au rămas indiferente și au declanșat o ancheta unde… nu există presupuși vinovați! Întemeietorul acestui proiect se apără spunând că România este în Comunitatea Europeană și un titlu de studii românesc este echivalat în Italia.

 

Nu ne rămâne decât să ciocnim un pahar și să urăm noii instituții de învățământ: SĂNĂTATE! Că va fi nevoie în Italia…

 

N.R. 

Două sunt specializările acestei facultăți: Medicină și Farmacie și Infirmieristică, la fiecare dintre ele înscriindu-se 60 de studenți. Fostul senator explică pentru cotidianul „La Repubblica”: „Nu înțeleg aceste polemici. Este vorba de o ofertă formativă în plus”. „Tinerii care vor alege strada românescă în suc sicilian, continuă cotidianul italian,  vor plăti în jur de 9000 de euro plus 1000 € cursul accelerat de limba română”.

Ca ultimă știre, sâmbătă, 30 octombrie, procurorii din Enna au deschis un dosar „modelul 45” pe această temă  (fără cercetări, nici ipoteză de învinuire) pentru a determina legalitatea acestei inițiative. Cu această ocazie, poliția judiciară a mers la sediul fundației ex parlamentarului  Vladimiro Crisafulli unde a prelevat mai multe documente și informații., relatează Il Giornale di Sicilia.