[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Primăria Iași dă „o palmă nemeritată” românilor din Torino 

Primăria orașului Iași a anulat, pe ultima sută de metri, vizita delegației la Torino, programată pentru sfârșitul acestei luni, vizită care avea să pună bazele înfrățirii celor două importante orașe.

       Încă de anul trecut, comunitatea românilor din Torino, prin intermediul voluntarilor Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Române, lucrează la un proiect având ca finalitate acest acord de cooperare.
Timp de peste 6 luni au fost furnizate toate asigurările cu privire la prezența primarului și a delegației în localitatea sabaudă în perioada 28 mai – 1 iunie.

     Doar cu 7 zile înainte, pe 21 mai, Primăria a ținut să informeze Centrul că nu mai poate onora invitaţia, gest catalogat de către responsabila proiectului de înfrățire, Valentina Pascal, psihologul Centrului, drept „o palmă morală nemeritată dată celei mai mari comunități de români din Italia”.
„Ne simţim îndreptăţiţi să ne adresăm mâhnirea atât românilor de acasă, cât şi din Italia, dar mai ales să găsim o modalitate mai bună de colaborare cu acest minunat oraş, eventual cu următoarea administraţie“, a declarat Valentina Pascal.

    „Anunţul a fost făcut cu siguranţă prea târziu şi a creat în organizarea acestei înfrăţiri probleme serioase care nu sunt încă cuantificabile, atât din punct de vedere moral şi de imagine, cât şi financiar“, a mai adăugat Pascal.

    Scuza folosită de primar a fost suprapunerea cu un alt eveniment: decernarea titlului de „Oraş Regal“ municipiului Iaşi. „Este un moment festiv organizat în cinstea Iaşului şi nu este de trecut cu vederea sub nicio formă. Aş fi vrut să mă duc în continuare pe 31 mai spre Torino, am căutat toate variantele posibile“, a comentat Mihai Chirica.

     Chiar dacă această primă vizită ar fi putut fi onorată chiar și de un oricare singur reprezentant al primăriei Iașiului pentru a păstra imaginea pozitivă și de credibilitate, românilor din Torino nu le-a rămas decât să anuleze programul încărcat, organizat în urma autorizării primite de către delegația din Iași, și mai ales întâlnirea oficială cu edilul orașului Torino, Chiara Appendino. Astfel, marea comunitate de români stabilită aici a pierdut o oportunitate prețioasă:

      „Ne exprimăm regretul și sentimentul de dezamăgire profundă din partea unor oameni care doresc să contribuie zilnic, cu munca lor de voluntariat, la întreținerea și punerea în valoare a tradițiilor țării noastre de origine, România, promovând în același timp integrarea românilor în societatea italiană.”, a conchis Valentina Pascal.

Anca Manolea – Torino

Lasă un răspuns