[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Primarii pot angaja consilieri personali pentru relația cu diaspora

cmpletare documente consulat

Cam așa sună o propunere de lege semnată de 23 de senatori și deputați PNL și PSD. Aceasta se referă la posibilitatea angajării de către primării, în limita posturilor disponibile, a unor consilieri pe probleme de diaspora. 

 

„Primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraşelor, municipiilor, municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul Bucureştiului precum şi primarii primăriilor de sector din Bucureşti pot înfiinţa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din un consilier personal pentru relaţia cu diaspora, membru al cabinetului primarului”, prevede propunerea legislativă, din care citează Mediafax.

Iniţiatorii spun că în acest fel se poate crea o „legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuă în dezvoltarea ţării noastre„. Ei mai spun, în expunerea de motive, că unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicarea românilor din diaspora în dezbaterile politice interne, dar şi în procesul politicii de administraţie locală.

Iniţiativa a fost depusă în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă, pe 1 septembrie, şi se află în consultare publică la Camera deputaţilor, primă cameră sesizată.

Cum și în care mod acești consilieri vor putea contribui la buna legătură cu diaspora și implicarea acesteia în politica mioritică, rămâne de văzut. Cert este că, în ultima vreme, diaspora românească este din ce în ce mai mult băgată în seamă de politica de la centru.