[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Primarul Romei, Ignazio Marino, invită românii la dialog

intalnire 3La inițiativa Valericăi Tarca, 25 de români au participat la o întâlnire care să pună bazele unui nucleu de reprezentanță oficială al românilor din Roma

 

valerica
Valerica Tarca

Chiar dacă gazdă a fost sediul PD din Roma din Via delle Vergini, 18, o mână de români, indiferent de convingerile politice personale avute, s-a întâlnit în seara de 30 iulie pentru a discuta strategia unui răspuns la invitația primului cetățean al Capitalei Italiei. Primarul Ignazio Marino, prin vocea lui Valerica Tarca, militantă a PD dar și una din candidatele la funcția de consillier la primăria Capitalei de la alegerile trecute, a invitat comunitatea românească la dialog.
Nici nu s-a așezat bine pe fotoliul Campitoliului (primarul este un cetățean activ căruia îi place mai mult șaua bicicletei decât fotoliul primăriei) că Ignazio Marino a și transmis comunității românești dorința de a o cunoaște, de a discuta problemele celei mai numeroase naționalități de pe teritoriul Italiei.
Discuțiile, deschise de către inițiatorul și coordonatorul acestei întâlniri, Valerica Tarca, au început cu ilustrarea slabelor rezultate obținute de către candidații români la alegeri, cu evaluarea comunității din punct de vedere politic și a capacității sale de reacție la problermaticile sociale, economice, politice. Practic cele 191 de voturi obținute de Valerica au fost demonstrația indiferenței românilor față de participarea la viața politică italiană. Ea a comunicat dorința primarului de a cunoaște cum vrea comunitatea românească să participe la viața acestui oraș, care sunt problematicile comune, ale românilor și italienilor dar și cele ale comunității românești în speță.
”Ceea ce ne lipsește nouă, a ridicat problema unul dintre participanți, Nicu Comșa, este nu neapărat organizarea politică ci, mai ales, cea civică. Nu avem nevoie de un partid sau de integrarea într-unul existent ci de formarea unui comitet, unei organizații care să ne reprezinte la nivel central, formată din membri din toate sectoarele economice, din toate zonele și toate clasele”.
Silviu Ciobotaru, fondatorul clubului sportiv ”Dacica” și participant activ la activitățile comunității a spus clar: ”M-am săturat să tot particip la adunări și întîlniri fără să concretizăm nimic. M-am săturat de politică. Noi trebuie să fim aici ca și ungurii din România: uniți. Asta trebuie să ne învețe pe noi istoria celor câțiva ani de stat în Italia: că trebuie să  fim uniți. Să lăsăm la o parte politica și să ne apucăm de ceva concret”.
O doamnă care este mai mult decât integrată în Italia, ( prezentă aici de mai bine de 35 de ani), Liliana Marinoiu a solicitat crearea unui comitet de inițiativă format din oameni competenți, care să știe problemele românilor pe domenii și să lupte pentru rezolvarea lor la instituțiile statului. S-a concluzionat organizarea unei întâlniri înainte de cea cu primarul Capitalei din septembrie pentru punerea bazelor unui program și a unui comitet capabil să dialogheze la toate nivele și pe cât mai multe aspecte.
Următoarea întîlnire așteaptă mai mulți participanți din toate zonele Romei și interland. Pentru cei interesați Valerica Tarca și organizatorii au cerut sprijinul cât mai multor asociații, profesioniști, reprezentanți ai societății civice românești sau simpli cetățeni rezidenți la Roma (info: 327.5694132 ).

  Cristi MERCHEA

intalnire 5intalnire6intalnire 2intalnire 3 femei intalnire