[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Primăvara Balcanilor în alb și roșu”, a III-a ediție a Mărțișorului la Milano

       Festivalul “Primavera dei Balcani in bianco e rosso”, (Primăvara Balcanilor în alb și roșu) este la cea de a III-a ediție. 

      Centrul Lingvistic și Cultural QUI BULGARIA și Școala Bulgară din Milano în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român, Asociația Culturală din Milano „Vatra Neamului”, Insitutul Bulgar de Cultură la Roma și Asociația Macedoniană de Voluntariat  IL PONTE DI PIETRA vă invită duminică, 24 februarie, orele 13, la CAM Garibaldi din Corso Garibaldi, 27, Milano,  cu ocazia zilei mărțișorului (1 Martie) la „Festa di Primavera dei Balcani – Laboratorio di MARTENICA – MĂRȚIȘOR – MARTINKI”

      Evenimentul se desfășoară cu patronajul:

Comune di Milano, Municipio 1
Consolato Generale di Repubblica di Bulgaria a Milano
Consolato Generale di Repubblica di Romania a Milano
Consolato Generale di Repubblica di Moldova a Milano

       Dragi prieteni, 

       În fiecare an, câteva țări din Balcani, 1 martie este ziua încare se sărbătorește sosirea primăverii, spune comunicatul evenimentului. 

       În mod simbolic, în acele momente salutul se face donând un mic simbol de sănătate. În Bulgaria se cheamă martenitza, în Romaâia și Moldova, „mărțișor”, în macedonia „martinki”. Este o mică creație realizată din fire albe și roșii care poate fi brățară, păpușă din stofă, llână sau bumbac, motocei și la care se leagă diferite amulete-simbol.

        Schimbarea și donarea acestor simboluri în prima săptămână din luna matrie vine tocmai din secolul al IX-lea și s-a menținut în această regiune de-a lungul timpului. 

       Acesta se poartă până ce se vede un prim semn al primăverii (o barză, o rândunică, un copac sau o floare) numai târziu de 1 aprilie, apoi este agățat într-un pom sau copac, sub o piatră, exprimând o dorință. 

       Tradiția Marteniza/Martisor/Martinki este patrimoniu imaterial UNESCO la propunerea comună a Bulgariei, Moldovei, României și Macedoniei.

       Cu această ocazie și din convingerea noastră că e mai bine să ne unim decât să ne dezbinăm, s-a născut ideea de  a sărbători împreună această tradiție comună, dorind să o împărtășim cât mai multora, s-a născut Festivalul  „Primavera dei Balcani in bianco e rosso” a Milano.

Vă așteptăm cât mai numeroși!

Lasă un răspuns