[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Primăvara vine cu sănătatea din Ciuboțica-cucului (Primula vulgaris)

images

      Copil fiind și jucându-mă cu alți copii pe dealurile din spatele casei sau din sat, culegeam ciuboțica-cucului și-i smulgeam florile din teaca verde pentru a le mânca bulbii micuți de la bază care erau dulci. Nu știam ce efecte benefice pot avea aceste plante din flora spontană pentru sănătatea omului.

Ieșind aproape în același timp cu ghioceii, vestitorii primăverii, florile ciuboțică-i cucului se ridică deasupra ierbii în culori galben-auriu. Mănunchiuri de floricele pe tulpini fragile care ies dintre frunzele verzi, acestea au un miros de lămâie, cresc în special în zonele de deal și munte, șes, livezi sau prin luminișurile pădurilor.

Planta aparține familiei primulaceelor și crește în peste 500 de specii în lume. Etimologic, numele său vine de la o locuțiune italiană care înseamnă flori de primăvară dar ar putea, la fel de bine, să vină din termenul latin primus.

În România întâlnim des tipul numit primula officinalis. În funcție de zonele țării, ea se numește cisma-cucului, anglică, țâța caprei, urechița ursului sau cinci-foi.

Întrebuințări în sănătate

Efect relaxant, liniștitor

Câteva floricele de ciuboțica-cucului, culese cu toată umbrela lor floreală, pot deveni un ceai liniștitor, care calmează nervii.

Reduce durerile reumatice, de gută și artrită

Ceaiurile din flori contribuie la reducerea toxinelor din corp, a durerilor reumatice, de artrită sau ale bolilor din această categorie. Cu o cană-două de ceai pe zi se pot reduce și elimina durerile articulațiior.

Nervii și inima sunt întăriți

Ciuboțica-cucului infuzie are un efect tonic care reduce durerile de cap, reduce migrenele și, mai ales, pe  cele cardiovasculare, diminuând inflamațiile miocardului. Aceste rezultate se pot obține și mai bine prin fierberea câtorva rădăcini de ciuboțica-cucului, ceai care va fi îndulcit cu miere de albine.

Calmul dat de ceaiul pregătit din ciuboțica-cucului duce la o stare de calm, alungă insomnia, devenind un adevărat somnifer natural.

 

Vin din ciuboțica/cucului

Tot pentru tonifierea cardului, se recomandă vinul din această plantă. Un bidon de 2 litri se va umple cu flori de ciuboțica-cucului care se vor acoperi cu vin alb și se va lăsa așa timp de două săptămâni. Pentru calmarea inimii se iau 1-3 linguri din acest vin pe zi.

Tusea, bronșita și astmul bronșic

O infuzie preparată cu o cană de 250 ml de apă fierbinte și câteva flori (2 lingurițe), acoperită timp de 15 minute, strecurată și îndulcită cu puțină miere, luată de 2-3 ori pe zi va fi remediul ideal al tusei, bronșitei sau astmului bronșic.