[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Proba cu martori – un element fundamental al procesului

germani

 

 

Avv. Giancarlo Germani ______

 

În această perioadă, mulți dintre cetățenii români se plâng, telefonic sau prin e-mail, în legătură cu o problemă destul de gravă din punctul lor de vedere, aceea de a nu reuși să găsească cu ușurință martorii necesari , mai ales in ramura dreptului  muncii, pentru a putea avea, prin intermediul acestora, mai multe posibilități de a câștiga respectivul proces.

Problema este legată, ca de obicei, de lipsa solidarietății între persoane, în speță cetățenii români, deoarece atunci când ai nevoie de cineva pentru a putea deschide un proces, majoritatea se retrag motivând că nu vor să aibă vreo neplăcere sau obligație..

Dar dacă nici măcar aici, în afara țării, nu se oferă o mână de ajutor unui conațional, atunci cum să se mai ceară respectul din partea celorlalți?

În tribunalele din Italia, majoritatea cauzelor, mai ales cele legate de dreptul muncii, se bazează foarte mult pe proba cu martori, deci, dacă nu se găsește nicio persoana care să depună mărturie, implicit cel care încearcă să-și recâștige drepturile se va lovi de imposibilitatea de a o putea face.

A depune mărturie este o obligație civică în Italia, în consecință, cine refuză să o facă, în cazul în care este citat ca martor într-un proces civil sau penal, va putea fi condus la tribunal cu forța de către poliție, la ordinul judecătorului și poate fi chiar condamnat la plata unei amenzi de 500 euro.

Din păcate, în ultimii ani am văzut foarte mulți români care au încercat să fugă de această obligație civică, unii chiar ajungând să ceară bani pentru a depune mărturie, lucru ilegal bineînțeles.

Cine refuză astăzi să ajute un conațional, alegând să nu meargă să depună mărturie în legătură cu lucruri de care are cunoștință, s-ar putea ca mâine să aibă nevoie de același lucru și să se regăsească în aceeași situație neplăcută…

Luând în calcul faptul că, în cauzele de muncă, atât pentru cei care au lucrat cu contract, cât și pentru cei care au lucrat la negru, singura posibilitate de a li se da dreptate depinde de proba cu martori, imi doresc să se înțeleagă cât este de importantă mărturia cuiva care are cunoștință despre  respectivul lucru.

O ultimă observație, foarte importantă, este să nu citați niciodată, indiferent de naționalitatea persoanei, pe cineva care încă lucrează cu fostul angajator al dumneavoastră, deoarece nimeni nu și-ar pune în joc locul de muncă pentru a vă da dreptate. Deci, încercați să găsiți persoane care v-au văzut lucrând în respectivul loc dar care, vă repet, să nu fie angajate acolo pentru că…puteți avea surprize destul de neplăcute…