[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

PROCULT CINEMA FESTIVAL – Arta cinematografiei românești la Roma

15078898_1832455477037472_9196245349391190760_nRoma, 10 Noiembrie 2016- Deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului de Film Românesc PROCULT CINEMA FESTIVAL, care se desfășoară la Roma în perioada 23-27 Noiembrie 2016

Evenimentul este promovat de Asociația Proevent împreuna cu Ambasada României in Italia și Accademia di Romania a Roma– cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe -Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Institutul Cultural Român. Festivalul a luat naștere în vederea favorizării construirii unei memorii colective, dedicând o atenție particulară operelor care relatează aspecte de natură socială, ambientală, politică și socială ale comunității românești, cu scopul de a crea un loc de întâlnire, comunicare și dialog între cele două țări prin intermediul cinematografiei. Evenimentul reprezintă  o călătorie în universul  creativ românesc pentru a descoperi cinematografia și este o ocazie de întâlnire cu oaspeții artiști români. Anul acesta festivalul se va desfășura la Accademia di Romania, Institutul Francez si Casa del Cinema. Programul se desfășoară pe parcursul a cinci zile cu o mulțime de întâlniri cu intrare gratuită: evenimente, proiecții în limba originala cu subtitrări în limba italiana, conferințe și dezbateri în prezența regizorilor filmelor propuse.

Miercuri 23 Noiembrie 2016 – proiecția documentarului Apusul Aurarilor de Cristina Oancea va deschide porțile festivalului la Accademia di Romania la Roma, care relatează povestea ultimei generații de aurari în cinci mii de ani  de istorie a mineritului de aur în Munții Apuseni – Tradiție și legendă – Arheologie și mediu. La 19.30 va urma lung metrajul LIVE  de Vlad Păunescu, un film in care povestea Emmei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, care va fi prinsă în strânsoarea unei uriașe și periculoase mașinării care demască cele mai controversate personaje politice ale momentului.

Joi 24 Noiembrie 2016 orele 20.00 – la Institutul Francez din Roma (Largo Toniolo 20/22, între Piața Navona si Pantheon) va fi proiectat filmul “Concertul”  de Radu Mihăileanu, un film cu 6 nominalizări Cesar in 2009 si 4 premii Gopo pentru “cea mai buna scenografie, fotografie și coloană sonoră”. Povestea este cea a unui dirijor de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, care a fost concediat în plină faimă în timpul erei comuniste pentru că a refuzat deportarea muzicienilor săi evrei. Mascându-și identitatea, va reuni membrii vechiei sale orchestre la Théȃtre du Chȃtelet la Paris.

Vineri 25 Noiembrie 2016 la Accademia di Romania la Roma va avea loc seara dedicată Maestrului Horațiu Mălăele, cunoscut ca actor, protagonist în zeci de spectacole de teatru și film, regizor, scriitor si caricaturist român. La ora 19.30 va putea fi vizionat filmul de lung metraj  Nunta Mută, un film   despre absurditatea istoriei si despre cum destine individuale pot fi distruse de orbirea colectivă. Ne aflăm în primăvara lui 1953 în data de 5 martie când Mara și Iancu își sărbătoresc nunta – în mijlocul ceremoniei, se anunță moartea lui Stalin.

Sâmbătă 26 Noiembrie 2016 evenimentul continuă la Casa del Cinema din Roma Largo Marcello Mastroiani nr 1 la orele 15.00 cu o conferință pe tema “Colaborări Cinematografice și producții româno-italiene”. Invitații manifestării sunt Vlad Păunescu – regizor, producător, Horațiu Mălăele – actor, regizor, caricaturist, Nae Caranfil – regizor, Marco Bonini – actor, regizor, scenarist si Antonio Palumbo – regizor. Moderează Marius Bizău – actor. Începând cu ora 18.00 vor putea fi vizionate scurt-metrajele: “Un alt drum” de Andrei Robert Popa care ne arată cum putem trăi teama unei posibile probleme de sănătate; “Medade Emanuel Pârvu aduce în prim plan un sistem în care oamenii sunt acuzați că adoptă copii de la orfelinate pentru alocația pe care o primesc de la stat. “De ce eu?” de Dan Chișu abordează câteva dintre aspectele noului cinema românesc prin intermediul propriilor „arme” estetice. La orele 18.45 va fi proiectat documentarul « Romania: patru patrii » de Alexandru Solomon. Documentarul are ca protagoniști patru scriitori români reprezentanți a patru generații și stiluri distincte, care ilustrează prin intermediul propriilor experiențe de viață portretul unei singure țări: România. La orele 20.00 seara se va închide cu proiecția filmului « Filantropica » de Nae Caranfil și cu aventurile unui profesor de liceu, care pentru iubire se aventurează în lumea mafiei și a cerșetorilor în căutarea unei surse de venit.

Cea de-a VII-a ediție a Procult Cinema Festival se închide duminică 27 Noiembrie 2016 la Casa del Cinema. La orele 16.30 lungmetrajul « Pălăria Fatală » de Adrian Munteanu  ne inițiază într-o aventură magică, plină de situații imprevizibile sub semn « dublu » : gemenele Maria și Aurelia, două chei și doi trandafiri roșii primiți în dar de la o țigancă. La orele 19.00 proiecția scurt metrajului « Megatron » de Marian Crișan, câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, prezintă povestea unui copil care dorește să-și petreacă ziua de naștere la McDonald’s cu ambii părinți divorțați ; următorul scurt metraj « Betoniera » de Liviu Săndulescu prezintă povestea unui cartier bucureștean în care tortura se așterne odată cu apariția unui șantier în zonă cu zgomotul lucrărilor de construcție deranjant zi și noapte. La orele 19.30  se difuzează reportajul “Mojo Mobile Journalism”, un proiect al Televiziunii Romane – Studioul teritorial Cluj Napoca prezentând o nouă formă de realizare a reportajelor: un jurnalist poate folosi un smartphone pentru a înregistra, edita si distribui fotografii, texte, video, pe care le poate apoi difuza în direct folosind Skype sau Google +. La orele 20:15  are loc proiecția filmului “Kyra Kyralina” de Dan Pița, o adaptare după romanul scris de Panait Istrati și care relatează povestea unei frumoase și misterioase femei care, alături de mama sa, ajunge să își vândă farmecele bărbaților.

La final va avea loc Ceremonia de închidere si acordare a premiilor.

pliantfestival2016_retro_v3

Informații generale

Organizat de:  Asociația Socio Culturală – Proevent

cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni și Institutul Cultural Român

cu patronajul : Ambasada României în Italia, Accademia di Romania a Roma, Institutul Francez la Roma, Ministerul Turismului din România, Roma Capitale, Eunic Roma, Casa del Cinema, Zètema Progetto Cultura, Villa Borghese.

În colaborare cu : Asociația Socio Culturală -Vocea Românilor, 101 Procervices, Asociația -Cuvinte, Muzica si Cinema.

Proiecții: 14

Data: 23-27 Noiembrie 2016

Loc: Roma-Accademia di Romania la Roma, Institutul Francez la Roma, Casa del Cinema.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Sponsori: Banca Transilvania, MoneyGram, Bluair, Gran Suite Corso, Supermarketul Egàl, Vatican House, Cofetaria Grama, Autovip, Restaurant Castro Silvania, Restaurant Trattoria Moderna, Happy Communication, Size Tour.

Biroul de presa :

Elisa Fattori +39 3891588292

procult.press@gmail.com