[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Prof. Agresti (Italia) -decorat de președintele Iohannis

Cu ocazia Zilei Limbii Române, președintele României, Klaus Iohannis, a decorat la Palatul Cotroceni, în cadrul nei ceremonii, mai mulți profesori și instituții de învățământ din diaspora. Printre ei se află și profesorul Riccardo Agresti, directorul  Insititutului Complexiv Ladispoli 1 „Corado Melone”, Italia. 

Ce au în miod special această școală și acest profesor?

Ei bine, acest institut este frecventat de mai bine de 1000 de copii, peste 20o dintre aceștia fiind români. Dintre aceștia foarte mulți copii frecventează cursrurile de limbă, cultură și civilizație românească ținute de profesoara Angela Nicoară, cursuri finanțate de Ministerul Românbilor de Pretutindeni și ICR. 

Nenumărate sunt manifestările, evenimentele și lucrurile pe care le fac acești copii conduși de profesorii români și italieni. Atât de multe și interesante încât și copiii italieni participă împreună cu cei români. 

Lucrurile au atras de-a lungul timpului și critici și manifestări contrare,  proteste, din partea locuitorilor orașului și chiar a părinților altor elevi din școală, motiv pentru care directorul Agresti a dus adevărate lupte diplomatice în apărarea existenței în primul rând a cursurilor de limbă română în școală pentru elevii români. 

La vremea respectivă, așa cum relatam, profesorul Agresti vorbea despre „acceptarea diversității.  Omul are frică de ceea ce nu cunoaște, dar nu va putea cunoaște niciodată o anumită realitate dacă nu începe să interacționeze cu aceasta, să-i înțeleagă limba, cultura, obiceiurile, modurile ei de afi. Și, deci, va continua să-i fie teamă de ea. Cît despre termenul de obligativitate, au existat neînțelegeri încă de la începuturile evenimentelor, aceasta și din cauza politicii naționale, care a instrumentalizat cazul.” 

În școala din Ladispoli, localitate unde comunitatea românească depășește 5000 de locuitori, astăzi se respiră aer multicultural și, după evenimentul de joi, 30 august, aceasta va avea și un director premiat de către președintele României, țara de unde sunt cei mai mulți copii străini aici. 

Citiți și: 

 

http://www.emigrantul.it/mos-ion-roata-a-plans-la-ladispoli-italia/
http://www.emigrantul.it/?s=riccardo+agresti

Lasă un răspuns