Comisia de Cultură și Media și cea de Politică Externă din Senatul României, în urma audierilor din 5 decembrie, a validat mai multe funcții de directori de institute culturale românești din străinătate. Printre aceștia se află și profesorul Rudolf Dinu, director interimar de câteva luni al Academiei Române din Roma.
„Rezolvarea problemei personalului reprezențantelor ICR în străinătate, în condițiile în care cea mai mare parte din aceste structuri aveau personalul subdimensionat, cu un număr semnificativ de posturi de conducere vacante (directori și directori adjuncți) a fost una dintre prioritățile noii conduceri a Institutului Cultural Român, de la începutul mandatului său, din aprilie 2017, scrie pe pagina sa instituția.
Pornind de la realitatea că lipsa factorilor de decizie în cadrul unor reprezentanțe a influențat negativ, în ultimii ani, capacitatea echipelor ICR de a genera și implementa proiecte culturale, completarea posturilor vacante era absolut necesară, mai ales în contextul în care Institutul Cultural Român este implicat, în următorii ani, într-o serie de programe culturale de anvergură, foarte importante pentru promovarea culturii românești în străinătate – Programul Centenar, Sezonul cultural România – Franța, Europalia (2019).
”Această situație, care dura, în unele reprezentanțe, de un an sau doi, avea repercusiuni negative asupra activității acelor structuri și ale Institutului Cultural Român. Am considerat prioritar să avem echipe complete, formate din oameni care cunosc limba țării respective, oameni dinamici, persoane cu experiență în organizarea unor evenimente de anvergură în domeniul cultural. Odată finalizată această procedură legală, care a avut loc cu respectarea protocolului între cele 4 instituții cu atribuții în numirea personalului cu funcții de conducere, situația în reprezentanțe se va schimba radical, în ceea ce privește implicarea și eficientizarea proiectelor.” a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.