Program de schimb de experienta româno-scoțian. Psihologii români învață de la britanici cum să-i ajute mai eficient pe copiii cu dizabilitati
Asociația “Împreuna Pas cu Pas” a avut oportunitatea de a participa, în perioada 14-20 martie 2016, la un program de schimb de experiență cu LangLands Primary School din Glasgow (Scoția – Marea Britanie). În cadrul programului, psihologii Asociației “Impreuna Pas cu Pas” au asistat la mai multe cursuri unde învățau ative (hidroterapie) și la diversele activități recreative sau educative.
Psihologii români au avut ocazia de a aprofunda principala modalitate terapeutică folosită de cadrele didactice ale Scolii LangLands, și anume utilizarea informațiilor vizuale pentru a facilita comunicarea copiilor cu dizabilitati.

“Am observat că scoțienii puneau accent foarte mult, în procesul educațional, pe comunicare, pe dezvoltarea abilitaților sociale, pe integrarea acestora și pe autonomie. Facilitățile mai speciale ale centrului presupun camere senzoriale, camera de hidroterapie și un spatiu deschis de lectură pentru copii, unde aceștia se pot relaxa. De la primii pasi făcuți în centru, suntem înconjurați de panouri colorate cu proiectele copiilor, ce stau mărturie pentru activitățile diversificate pe care acestia le realizează.
Am constatat că profesorii și psihologii britanici au pus foarte mare accent pe comunicarea directă cu acesti copii și identificau în permanență nevoile acestora pentru a-și putea adapta tehnicile. Spre deosebire de stilul de predare românesc, care este unul mai rigid și presupune o metodă unitară, indiferent de context, stilul educațional scoțian este mult mai flexibil și se adaptează în functie de nevoile particulare ale copiilor”, explică psihologul Nicoleta Burlacu, președintele Asociației „Împreună Pas cu Pas”. Psihologul mai remarcă faptul că multe metode și tehnici terapeutice, pe care le-a observat la școala din Glasgow, sunt aplicate deja și de specialiștii români, însă diferență majoră dintre cele două țări constă în decalajul tehnologic foarte mare, în Marea Britanie existând o preocupare majoră pentru investiții în acest domeniu. “Nu atât cunoasterea teoretică este importantă, românii sunt la fel de bine pregatiți ca specialiștii pe care i-am intalnit în Scotia, însa școala britanică dispunea de o aparatură foarte complexă pentru cazuri grave, care ușurează enorm atât viața și recuperarea copiilor, cât și munca personalului calificat. Multe dintre dispozitivele de sustinere pentru copiii severi (scaune speciale, hamuri etc.) sunt automatizate, iar costurile achiziționării acestora sunt suportate de statul scoțian. Clasele sunt echipate cu aparatură tehnologică de ultimă generație, cum sunt tablele interactive și tabletele, pentru înlesnirea procesului educațional. Oricât de bine am fi pregatiți, și suntem, în ecuația procesului educațional și terapeutic, tehnologia este un factor extrem de important, poate la fel de important ca pregătirea teoretică. Până când statul român nu va face investiții majore în acest domeniu, în principal pentru achiziționarea aparaturilor de ultimă generație, va fi foarte greu să ținem pasul cu restul țărilor occidentale. Vom ajungem până în stadiul în care vom învăța teoretic metode și tehnici, dar nu le vom putea înțelege pe deplin deoarece nu vom dispune de aparatură pentru aplicarea lor”, conchide psihologul Nicoleta Burlacu.
Dr. Tănase Tasențe