[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Propaganda imperială romană” la Academia Română din Roma

propaganda-impVineri și sâmbătă, 21-22 octombrie, în sala de conferințe și biblioteca  Academiei Române din Roma va avea loc colocviul „Propaganda imperială romană – secolele I-III dH”.

Sub egida Academiei Române din Roma şi a Instututului Cultural Român,  în perioada 21-22  va avea loc, la sediul instituţiei din Piazza Jose de San Martin din Roma, un colocviu internaţional de istorie şi arheologie pe tema propagandei imperiale romane în secolele I-III d. Hr.

De a lungul istoriei, împărații romani au dezvoltat metode de acţiune propagandistică prin utilizarea unui mesaj iconografic şi a unui limbaj artistic propriu, transpunându-le în arta sculpturală, arhitecturală şi efigiei monedelor. Vector de transmitere a unor mesaje cu diferite scopuri, adesea lăsând în plan secund funcţia estetiă, imaginea a colecţionat cu timpul accepţiuni multiple folosite ca mod de exprimare complexă în arta romană atunci când este vorba de propagandă și puterea imperială romană.

Într-o societate antică, acolo unde cultura scrisă cât și cea orală nu erau accesibile tuturor locuitorilor săi, imaginea ca opera artistica,  fie ca este vorba de iconografie monumentală cât și efigie monetară, precum și operele publice arhitectonice dar și cele literare, constituiau așadar cea mai rapidă și puternică formă de comunicare, cu transmitere precisă de mesaje cheie, stereotipuri care au fost răspândite oriunde civilizația romana și-a extins teritoriul.

Organizatoarea evenimentului, dr. Anca Cezarina Fulger, bursier „Vasile Pârvan” al Accademiei Române din Roma, va reuni 27 de cercetători de marcă ce provin din Austria, Elveţia, Germania, Italia, România, Spania şi Tunisia. Tineri cercetători, profesori, directori de muzee şi de departamente vor desfăşura un amplu program de prezentări abordând tematici de studiu cât mai variate, expuneri ce vor fi publicate, succesiv, în anuarul Academiei Române, Ephemeris Dacoromana, vol. XIX, 2017.p1 p2