[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

PSD, ALDE și UDMR nu vor mai mulți parlamentari care să reprezinte diaspora

 

Luni, 20 februarie 2017, grupurile parlamentare ale PSD, ALDE și UDMR din Camera Deputaților au votat împotriva unei propuneri legislative ce prevedea mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora. Astfel, actuala coaliție de guvernare, sprijinită de UDMR, s-a opus creșterii numărului de deputați de la 4 la 12 și a numărului de senatori de la 2 la 6 în Circumscripția electorală 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

„Este o adevărată bătaie de joc la adresa românilor noștri care, plecați fiind peste hotare, contribuie substanțial prin banii trimiși acasă la dezvoltarea României. Asistăm, în esență, la o încălcare a Legii nr. 208 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale care spune la articolul 5 alineat (2) și (3) următoarele: Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori; (3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. În condițiile în care numărul românilor plecați din țară se ridică la câteva milioane, este nedrept ca aceștia să fie reprezentați doar de 4 deputați și 2 senatori”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.
În intervenția sa din plenul Parlamentului în care a susținut respectivul proiect de lege, deputatul Constantin Codreanu a precizat că vorbește în dublă ipostază: cea de deputat care reprezintă Diaspora și cea de votant care reprezintă Diaspora. „Și ca deputat, și ca simplu votant, sunt convins că dincolo de orice calcule electorale, ceea ce contează cel mai mult este faptul că cetățenilor români din afara României le este încălcat dreptul la reprezentarea prevăzută de legislația actuală. Voi continua demersurile pentru ca această inechitate să fie eliminată. În plus, trebuie să amendăm actuala lege electorală prin transformarea Republicii Moldova, cel de-al doilea stat românesc, în circumscripție electorală separată, care să dea cel puțin 4 deputați și 2 senatori pentru Parlamentul României”, a adăugat Codreanu.

Din numărul de 139 de deputați prezenţi, 69 au votat pentru întoarcerea proiectului de lege în Comisia de specialitate care l-a avizat negativ în primă instanță, 64 împotrivă, 1 s-a abținut şi 5 deputați nu și-au exprimat votul. Pentru a fi întors la Comisie, proiectul de legea avea nevoie de 70 de voturi favorabile.

Biroul parlamentar Constantin Codreanu

Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

 

 

DEPUTAT,
Constantin CODREANU