[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ptiu, să nu te deochi! Ce este deochiul?

O privire admirativă, invidioasă sau răutăcioasă te poate îmbolnăvi, îţi poate provoca stări din cele mai neplăcute, valuri de căldură în tot corpul, transpiraţie, dureri puternice de cap şi de stomac.

Conform tradiţiei populare, cei care au putere de a deochia sunt persoanele cu ochi verzi, albaştri, negri sau cele cu sprâncenele unite, femeile care nu pot avea copii şi oamenii invidioşi. 

Specialiştii spun că, spre deosebire de alte credinţe, nu este specific doar unei singure naţiuni. „Dintre toate credinţele noastre străvechi, privitoare la cauzele bolilor, aceea pe care o găsim nu numai la toate popoarele din Europa ci şi la întreaga omenire de pe faţa pământului e credinţa de deochi.

În italiană i se spune malocchio și poate fi îndepărtat printr-un gest făcut în spatele persoanei deochiate cu ajutorul degetului mic și al arătătorului (sub forma unor coarne) sau prin purtarea de amulete norocoase, de obicei sub forma unui corn de animal.
La români, deochiul are leac prin descântec. Descântecul nu poate fi făcut de oricine, ci de către vraci, călugări, preoți sau persoane cu credință și trebuie «furat » pentru a avea „efect”.

Dacă vă deochiați ușor puteți încerca să:

– spuneți rugăciunea „Tatăl nostru” de nouă ori;
– scuipați în sân și spuneți „Ptiu, să nu mă deochi”;
– purtați un articol de îmbrăcăminte pe dos, pentru protecţie;
– purtați ceva roşu (o aţă roşie la mână e cel mai uşor);
– beți apă de la Bobotează
 „Este posibil ca unii oameni, cu sau fără voie, să transmită un flux bioenergetic şi să deranjeze aura celuilalt, deşi persoana care face lucrul acesta stăpâneşte sau nu această capacitate. Etimologic, deochi înseamnă că, datorită privirii, poţi să-l deranjezi pe celălalt”, explică muzeograful Carmina Maior.

 

Lasă un răspuns