[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Traian Basescu: „Guvernul si MAE au obstrucționat votul din diaspora”

 

basescu

E clar, Guvernul NU a vrut sa-i lase pe romanii din strainatate sa-si exercite in numar mare dreptul constitutional garantat de a vota.

Scuze pentru intarziere, dar am fost curios sa vad daca mai sunt actor principal si in ultima zi de campanie a lui Ponta, constat ca am ramas.

– Peste cateva ore se incheie campania pe care si eu am urmarit-o cu foarte mult interes. Probabil ca la masa a existat un interes suplimentar, pentru ca dupa 10 ani voi preda stafeta functiei de presedinte a Romaniei.

– Primul mesaj este sa mearga la vot. Indiferent unde s-ar afla, in tara sau in strainatate, romanii trebuie sa mearga la vot!

– Ar fi rau pentru viitorul tarii daca romanii, indiferent unde s-ar afla si cat de greu le-ar fi, n-ar face efortul ca maine (n.r. duminica) sa mearga la vot. O mentiune speciala pentru cei 3,5 milioane de romani din strainatate. Ei au mai avut o importanta capitala in continuarea proceselor de modernizare a Romaniei in 2009.

– Ca om care a simtit solidaritatea romanilor din strainatate si din tara, îi rog in mod special sa mearga la vot.

– Sectiile de votare sunt la distanțe foarte mari, stiu ca le cer cheltuieli mai mari decat pentru romanii din tara. Ii rog sa inteleaga ca este esential ca duminica sa se prezinte la vot si sa-si aleaga presedintele.

– Germania nu interzice existenta unor sectii de votare pe teritoriul ei, daca exista o solicitare a statului interesat. Trebuia sa fie statul romani prin MAE si Guvern. Am constatat ca speranta mea la numirea domnului Melescanu ca ministru de externe a fost una desarta. A continuat politica lui Corlatean.

– E o minciuna ca nu puteau organiza sectii de votare in plus in strainatate. Puteau folosi aceeasi procedura prin care au permis transferul primarilor de la un partid la altul.

Dincolo de exemplul din Germania, sunt scrisori de la primari din Spania si Italia care pun la dispozitie spatii pentru organizarea de sectii de votare. E clar, Guvernul NU a vrut sa-i lase pe romanii din strainatate sa-si exercite in numar mare dreptul constitutional garantat de a vota.

– Ii chem pe romani, pe romanii din strainatate in mod deosebit. Sa nu se uite la distante, au aici copiii si se vor intoarce cand Romania le va oferi conditii de munca si trai pe care sa le accepte. Dincolo de distantele mari pe care le au de parcurs, duminica discutam despre viitorul tarii lor.

– Am informatii ca sunt partide care au decis sa nu-si trimita reprezentanti in sectiile de votare pentru a se putea intarzia viteza la vot. Fac un apel la toate partidele reprezentate in turul II. Sa-si trimita reprezentantii in sectiile de votare, altfel ele insele vor contribui la obstructionarea dreptului de vot.

– M-am adresat BEC, MAE si Guvernului pentru a se putea infiinta noi sectii de votare. Am primit un raspuns si e clar ca BEC a permis asta. In strainatate nu exista liste permanente, exista liste suplimentare, deci nu este interzisa infiintarea de noi sectii de votare.

– In tara, avem o sectie la 900-1000 de locuitori cu drept de vot. In strainatate, avem o sectie de votare la 10.000 de cetateni. Constitutia obliga Guvernul sa creeze conditii pentru ca toti cetatenii sa poata vota. Cum sa mearga 500km pentru a vota? Chiar si asa insa, eu ii rog pe romanii aflati in strainatate ca duminica sa faca acest sacrificiu de a merge la vot. Sunt momente in care toti avem obligatia unui sacrificiu pentru tara.