[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

RBL – Repatrierea diasporei este o soluție practică pentru deficitul de forță de muncă din România. 70% dintre românii din străinătate s-ar întoarce, dar n-au pentru ce

70% dintre românii din străinătate s-ar întoarce, dar n-au pentru ce. Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni îi fac să se obișnuiască cu ideea că trăiesc departe de țară și nu văd oportunități în acest sens

Corupția este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în țară și nivelul de trai scazut din Romania. Între timp, firmele locale se plâng de lipsa de fortă de muncă.

RBL – Romanian Business Leaders, prin proiectul RePatriot, solicită autorităților să consulte beneficiarii direcți ai Strategiei și să folosească resursele statului ca să raspundă în mod real nevoilor românilor din diaspora.

„În esență, strategia publicată în Monitorul Oficial la final de iunie 2017, fără consultare cu principalii parteneri din societate, îi încurajează pe românii din diaspora să se obișnuiască mai bine cu ideea că trăiesc departe de țară. Strategia urmarește în mod corect să promoveze identitatea românească, dar tratează superficial repatrierea talentelor și confirmă incapacitatea României de a atrage talente, semnalată de World Economic Forum, în Global Competitiveness Report (România ocupă locul 127 în lume)”, se arată într-un comunicat al RBL.

70% dintre românii din străinatate își doresc să se întoarcă în țară, dar aproape jumatate dintre ei nu au un plan concret în această direcție, conform unui studiu realizat în 2015 de RePatriot cu sprijinul Open-I Research.

Dacă românii din diaspora s-ar întoarce, conform RBL, șase din zece români vor să investească în dezvoltarea unei afaceri în Romania, iar cele mai atractive domenii sunt turismul (50%) și agricultura (44%).

Principalele motive pentru care românii preferă să traiască în diaspora este nivelul de trai mai ridicat decât în România (70%) și gradul mai scazut de corupție (56%)

Repatrierea diasporei este o soluție practică pentru deficitul de forță de muncă din România. „Cetățenii români care conduc afaceri și lucrează în economii dezvoltate sunt valoroși pentru societatea și economia din România pentru că vin cu etica muncii și cunoștințele câștigate în piețe mult mai mature și avansate decat cea românească”, au spus reprezentanții RBL